Shëndet & Style

Sinusi shpesh diagnostikohet gabimisht si alergji

Po sikur të trajtoheshit për vite me radhë për një gjendje, vetëm për të kuptuar se shumë kohë më parë do të ishit diagnostikuar gabimisht?

Kjo është ajo që po ndodh me një numër të konsiderueshëm amerikanësh që po marrin ilaçe kundër alergjive (me pak efekt), kur në fakt ata kanë rhinosinusitis kronik (CRS), pretendon një studim i ri, raporton Upi,transmeton Klan Kosova.

“Ne kemi parë kaq shumë pacientë që vuajnë për kaq gjatë për shkak të konfuzionit midis alergjive dhe CRS-së”, tha autori kryesor i studimit, Dr. Ahmad Sedaghat.

“Kam pasur pacientë që më thonë se janë trajtuar me vaksina alergjie për 10, 20 ose më shumë vjet pa lehtësim të simptomave të tyre, por që pasi zbuluam se kishin CRS dhe i filluam trajtimin e duhur, arritën lehtësim brenda pak kohësh”.

Sedaghat është drejtor i rinologjisë dhe alergjisë dhe profesor i otolaringologjisë, kirurgjisë së kokës dhe qafës në Kolegjin e Mjekësisë të Universitetit të Cincinnati. Ekipi i tij publikoi gjetjet e tij së fundmi në revistën Otolaryngology Head & Neck Surgery.

Sipas informacionit bazë në një njoftim universitar, CRS prek pothuajse 15% të amerikanëve. Gjendja zakonisht trajtohet me antibiotikë.

Problemi është se shenjat e jashtme të sinusitit mund të imitojnë ato të një alergjie nazale.

Sedaghat tha se ishte “i emocionuar për të sjellë dritë mbi këtë problem shumë të rëndësishëm me të cilin po merren kaq shumë pacientë në rajonin tonë. Pothuajse 50% e pacientëve që erdhën të na vizitonin për atë që ata mendonin se ishin alergji nazale kishin CRS”.

“Imagjinoni se sa pacientë mund të nëntrajtohen dhe sa pacientë mund të ndikohen pozitivisht duke kërkuar kujdes për mundësinë e CRS-së”, shtoi Sedaghat.

Zgjidhja për diagnozën e gabuar dhe nën-diagnozën e sinusitit nuk është aq e komplikuar, tha ai.

“Këto mjete – për shembull, pyetje të lehta për t’u përdorur që pacientët t’i bëjnë vetes – do të ndihmojnë një pjesë të madhe të pacientëve që vuajnë nga simptomat e hundës dhe sinusit, pavarësisht trajtimeve të alergjisë, për të kërkuar kujdes shtesë për CRS”, sqaroi Sedaghat.

Related Posts