Shëndet & Style

Si ndikon i ftohti tek tensioni i lartë gjakut?

Presioni i gjakut është forca që gjaku juaj ushtron kundër mureve të enëve të gjakut ndërsa zemra juaj rreh.

Presioni juaj i gjakut duhet të jetë i mjaftueshëm për të lëvizur gjakun në të gjithë trupin tuaj, por jo aq i lartë sa të dëmtojë enët, zemrën, trurin, veshkat ose organe të tjera.

Si ndikon i ftohti dhe temperaturat e ulëta në presionin e gjakut?

Shumë njerëz kontrollojnë rregullisht presionin e gjakut në shtëpi.

Nëse e bëni këtë, mund të vini re se presioni i gjakut është më i lartë në mot të ftohtë.

Ndërsa shumë besojnë se kjo mund të tregojë një ndryshim në shëndetin tuaj, ka shumë të ngjarë që jo.

Ekziston një lidhje midis motit të ftohtë dhe presionit të gjakut, raporton noa.al.

Kjo për shkak se si rezultat i uljes së temperaturës enët e gjakut tkurren ose ngushtohen përkohësisht e rrjedhimisht gjakut i duhet më shumë presion dhe forcë që të qarkullojë gjë që reflektohet si presion i lartë i gjakut ose tension i rritur.

Presioni i gjakut në mot të ftohtë dhe ndryshimi i kushteve

Moti i ftohtë nuk është i vetmi faktor mjedisor që mund të ndikojë në presionin e gjakut.

Disa njerëz përjetojnë dallime të matshme për shkak të gjërave të tilla si:

Ndryshime të rëndësishme në modelet e motit, të tilla si ardhja e një fronti stuhie

Ndryshimet në presionin atmosferik

Udhëtimi nga një klimë në tjetrën

Kushtet me erë

Ndryshimet në lagështi

Njerëzit 65 vjeç e lart kanë më shumë gjasa të përjetojnë ndryshime të presionit të gjakut për shkak të motit.

Reagimi i të gjithë faktorëve të mësipërm ndaj kushteve mjedisore është i ndryshëm. Mënyra më e mirë për t’iu përgjigjur pyetjes se a ndikon i ftohti në tensionin e gjakut është të filloni të matni rregullisht presionin e gjakut.

Ju mund ta bëni këtë në shtëpi. Sigurohuni që pajisja e gjakut të vendoset sipas udhëzimeve teksa mjekët rekomandojnë më shumë aparatët manual të gjakut sesa ata automatik. Është gjithashtu thelbësore që të keni kushtet e duhura kur matni presionin e gjakut.

Duhet të uleni rehat në një karrige, me shpinë të mbështetur, të dyja këmbët në dysheme dhe këmbët të pakryqëzuara. Krahu juaj duhet të mbështetet afërsisht në nivelin e zemrës suaj.

Gjithashtu, duhet të shmangni kafeinën dhe alkoolin 30 minuta para se të bëni leximin dhe duhet të uleni të qetë për pesë minuta para se të bëni kontrollin.

Mjekët rekomandojnë bërjen e një matjeje paraprake, pushim për disa minuta, bërjen e një matjeje të dytë dhe më pas të konstatohet mesatarja e të dyjave.

Nëse janë dukshëm të ndryshëm nga njëri-tjetri, bëni dhe një lexim të tretë dhe llogarisni mesataren e të trijave.

Pasi të dini leximin tuaj tipik të presionit të gjakut në temperaturë normale të dhomës, mund ta krahasoni atë me matjet e marra jashtë kur është ftohtë ose në një pjesë më të freskët të shtëpisë tuaj, si një bodrum. Nëse shihni një ndryshim të rëndësishëm, ky është informacion i mirë për të pasur.

Këshilla për menaxhimin e tensionit gjatë kushteve të ftohta atmosferike

Nëse vëreni se moti i ftohtë rrit presionin e gjakut, duhet të ndërmerrni hapa për të shmangur rritjet e papritura, duke përfshirë: Veshje më të mirë për të mbajtur më shumë nxehtësinë e trupit. Mbuloni sa më shumë lëkurën tuaj, duke përfshirë një kapele, shall, doreza, etj.

Përshtatuni gradualisht me motin e ftohtë, si p.sh. të uleni pak kohë jashtë përpara se të filloni aktivitetet në natyrë. Shmangni aktivitetet e vështira në mjedise të ftohta. Nëse duhet të jeni aktiv në të ftohtë, çdo lloj aktiviteti niseni gradualisht.

Related Posts