Botë

OKB: Rindërtimi i Gazës mund të zgjasë 80 vjet

Një raport i lëshuar nga Programi i OKB-së për Zhvillim (UNDP) vlerësoi se rindërtimi i plotë i Gazës mund të marrë dekada.

“Shkalla e shkatërrimit është e madhe dhe e paprecedentë… ky është një mision me të cilin komuniteti global nuk është marrë që nga Lufta e Dytë Botërore,” tha Abdallah al-Dardari, Drejtori Rajonal i UNDP-së për Shtetet Arabe në një konferencë në Jordani.

Në skenarin më të mirë, në të cilin lufta do të përfundonte sot dhe materialet e ndërtimit do të shpërndaheshin pesë herë më shpejt se pas krizës së fundit në 2021, përpjekjet e rindërtimit mund të përfundojnë deri në vitin 2040.

Megjithatë, duke supozuar se ritmi i rindërtimit ndjek trendin e disa konflikteve të mëparshme të Gazës, raporti i UNDP tha se do të duheshin “afërsisht 80 vjet për të rivendosur të gjitha njësitë e banimit të shkatërruara plotësisht”.

Të paktën 370,000 njësi banimi në Gaza janë dëmtuar, duke përfshirë 79,000 që janë shkatërruar plotësisht, thuhet në raport.

Në vitin 2014, pas 51 ditë luftimesh midis Izraelit dhe Hamasit, kishte 2.4 milionë tonë mbeturina në Gaza, tha Al Dardari.

Në konfliktin aktual, ka tashmë 37 milionë tonë mbeturina që duhet të pastrohen për të krijuar hapësirë për strehimore të përkohshme dhe struktura të tjera, shtoi ai.

Vlerësimi i përafërt për koston e rindërtimit të përgjithshëm të Gazës është midis 40 miliardë dhe 50 miliardë dollarë, tha ai.

Izraeli filloi një fushatë ushtarake për të shkatërruar Hamasin pasi grupi militant kreu sulme terroriste që vranë rreth 1200 njerëz në jug të Izraelit më 7 tetor.

Që atëherë, më shumë se 34,000 njerëz në Gaza janë vrarë në ofensivën hakmarrëse, sipas Hamas-it të Gazës. drejtuar Ministrinë e Shëndetësisë./DW

Related Posts