Shëndet & Style

Cilat janë simptomat e pneumonisë dhe si të bëni trajtimin

Pneumonia është një infeksion akut i indit të mushkërive, duke përfshirë hapësirat alveolare dhe hapësirën midis alveolave, të ashtuquajturat intersticium.

Shenjat dhe simptomat e pneumonisë ndryshojnë nga të lehta në të rënda, në varësi të faktorëve të tillë si lloji i mikrobeve që shkaktojnë infeksionin, mosha juaj dhe shëndeti i përgjithshëm.

Kur bëhet fjalë për pneumoni, shenjat dhe simptomat e lehta janë shpesh të ngjashme me ato të një ftohjeje ose gripi, por zgjasin më gjatë. Në disa lloje të pneumonisë, mund të mos ketë ethe. Simptomat më të zakonshme të pneumonisë mund të përfshijnë:

– dhimbje gjoksi gjatë frymëmarrjes dhe kollitjes

– temperaturë të lartë

– konfuzion ose ndryshime në vetëdijen mendore (në ata mbi 65 vjeç)

– një kollë që mund të prodhojë mukozë

– lodhje

– ethe, djersitje dhe të dridhura

– temperatura e trupit më e ulët se normalja (në të moshuarit dhe pacientët me imunitet të kompromentuar)

– marramendje, të vjella ose diarre

– frymëmarrje e shkurtër

Pneumonia bakteriale zhvillohet më shpesh pas një ftohjeje ose gripi, dhe më së shpeshti shkaktohet nga bakteret pneumokok ose stafilokoku aureus. Disa nga simptomat më të zakonshme të pneumonisë bakteriale përfshijnë:

– zhvillimi i menjëhershëm i simptomave i ndjekur nga një dridhje e vetme dhe dridhje

– dhimbje gjatë frymëmarrjes në anën e prekur të mushkërive

– pështymë që mund të jetë e pastër ose me mukozë

– njerëzit e moshuar mund të kenë vetëm një nga simptomat duke përfshirë konfuzionin.

Pneumonia atipike dhe pneumonia virale

Ato shkaktohen nga organizma të ndryshëm nga të ashtuquajturit bakteret, viruset ose kërpudhat tipike. Shkaktarët më të zakonshëm janë Mykoplazma dhe Klamidia (dy organizma të ngjashëm me bakteret). Simptomat e pneumonisë atipike:

– temperatura e lartë, shumë rrallë e shoqëruar me dridhje

– dhimbje koke

– dhimbje muskujsh dhe kyçesh

– lodhje, ndonjëherë marramendje, të vjella dhe diarre

Kolla zakonisht shfaqet pas tre deri në katër ditë dhe, si rregull, është irrituese pa ekspektorim.

Simptomat e pneumonisë virale mund të përfshijnë:

Ato nuk mund të dallohen nga të tjerët, por simptomat janë më të ngjashme me pneumoninë atipike.

Simptomat e pneumonisë te të porsalindurit dhe foshnjat

Në shumicën e rasteve, të sapolindurit dhe foshnjat mund të mos shfaqin shenja infeksioni. Përkundër kësaj, simptomat e pneumonisë tek të porsalindurit mund të jenë:

– të vjella

– ethe dhe kollë

– shqetësim apo lodhje

– vështirësi në frymëmarrje dhe të ngrënë.

Shkaqet më të zakonshme të pneumonisë

Shumë baktere mund të shkaktojnë pneumoni. Më të zakonshmet janë bakteret dhe viruset në ajrin që thithim dhe trupi parandalon vetëm infeksionin e mushkërive. Por ndonjëherë këto baktere mund të kapërcejnë sistemin imunitar, edhe nëse personi i prekur është përgjithësisht me shëndet të mirë.

Pneumonia klasifikohet sipas llojeve të mikrobeve që e shkaktojnë atë dhe vendit ku personi u infektua. Pneumonia e fituar nga komuniteti është lloji më i zakonshëm i pneumonisë. Ndodh jashtë spitaleve ose objekteve të tjera të kujdesit shëndetësor. Shkaku mund të jetë:

– Pneumonia bakteriale. Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) është lloji më i zakonshëm i baktereve që shkakton pneumoni. Ky lloj pneumonie mund të ndodhë vetë ose pas një ftohjeje ose gripi.

– Organizma të ngjashëm me bakteret. Mycoplasma pneumoniae gjithashtu mund të shkaktojë pneumoni, simptomat janë më të lehta se në llojet e tjera të pneumonisë.

– Kërpudhat. Kjo lloj pneumonie është më e zakonshme te njerëzit me probleme shëndetësore kronike ose me sistem imunitar të dobësuar dhe te njerëzit që kanë thithur doza të mëdha të këtyre organizmave. Shumica e njerëzve të infektuar kanë vetëm simptoma të lehta dhe nuk e dinë se janë të infektuar. Disa sëmuren rëndë. Kërpudhat që shkaktojnë pneumoni mund të gjenden në tokë ose jashtëqitjet e shpendëve në varësi të vendndodhjes gjeografike.

– Viruset. Disa nga viruset që shkaktojnë ftohjen dhe gripin mund të shkaktojnë pneumoni. Viruset janë shkaktari më i zakonshëm i pneumonisë tek fëmijët nën moshën pesë vjeç. Pneumonia virale është zakonisht e lehtë. Por në disa raste mund të bëhet shumë serioze.

– Pneumonia e fituar gjatë qëndrimit në spital. Mund të jetë serioze, sepse bakteret që e shkaktojnë mund të jenë më rezistuese ndaj antibiotikëve dhe sepse imuniteti i këtyre njerëzve tashmë është dobësuar.

– Pneumonia e fituar nga kujdesi shëndetësor. Ndodh te njerëzit që jetojnë në ambiente të kujdesit afatgjatë ose marrin kujdes në ambiente ambulatore, duke përfshirë qendrat e dializës së veshkave. Ashtu si pneumonia e fituar nga spitali, pneumonia e fituar nga kujdesi shëndetësor mund të shkaktohet nga bakteret që janë më rezistuese ndaj antibiotikëve.

– Pneumonia aspirative. Grimcat e vogla nga goja shpesh pikojnë në traktin respirator, por zakonisht hiqen nga mekanizmat normalë mbrojtës përpara se të arrijnë në mushkëri dhe të shkaktojnë inflamacion ose infeksion. Ajo është veçanërisht e rrezikshme për njerëzit e dobësuar, të helmuar nga alkooli ose droga ose të pavetëdijshëm për shkak të anestezisë.

Cilat janë pasojat e pneumonisë?

Edhe me trajtim, disa njerëz me pneumoni, veçanërisht ata në grupe me rrezik të lartë, mund të kenë komplikime, duke përfshirë:

-Bakteret në qarkullimin e gjakut (bakteremia). Bakteret që hyjnë në qarkullimin e gjakut nga mushkëritë mund ta përhapin infeksionin në organe të tjera, gjë që mund të shkaktojë dështim të organeve.

-Vështirësi në frymëmarrje. Nëse pneumonia është e rëndë ose infekton njerëz që tashmë kanë vështirësi në frymëmarrje, ata mund të kenë nevojë të shtrohen në spital dhe të përdorin një aparat frymëmarrjeje (oksigjen ose respirator) ndërsa mushkëritë janë duke u trajtuar.

-Akumulimi i lëngjeve rreth mushkërive (efuzion pleural). Pneumonia mund të shkaktojë grumbullimin e lëngjeve në hapësirën e hollë midis shtresave të indeve që lidhin mushkëritë me zgavrën e kraharorit (pleurë). Nëse lëngu infektohet, mund të duhet të drenohet përmes një tubi gjoksi ose të hiqet me operacion.

-Abscesi i mushkërive. Një absces ndodh nëse qelb formohet në zgavrën e mushkërive. Një absces zakonisht trajtohet me antibiotikë. Ndonjëherë nevojitet kirurgji ose drenazh me një gjilpërë ose tub të gjatë të vendosur në absces për të hequr qelbin.

Parandalimi i pneumonisë

Vaksinimi

Ruajtja e higjienës së mirë

Mos pirja e duhanit – duhani dëmton mbrojtjen natyrale të mushkërive kundër infeksioneve të frymëmarrjes.

Imunitet i fortë – gjumë të mjaftueshëm, stërvitje të rregullt, dietë të shëndetshme.

Trajtimi i pneumonisë

Metoda e trajtimit të pneumonisë përcaktohet nga mjeku. Pneumonia bakteriale trajtohet me antibiotikë. Është e nevojshme të merren të gjitha medikamentet që i përshkruan mjeku, edhe nëse pacienti fillon të ndihet më mirë para përfundimit të terapisë.

Nëse është pneumoni virale, antibiotikët nuk do të ndihmojnë. Pacienti duhet të pushojë, të pijë shumë lëngje dhe të marrë ilaçe për temperaturën. Nëse simptomat janë të rënda ose nëse pacienti ka kushte të tjera që i bëjnë më të mundshme ndërlikimet, mjeku mund të vendosë ta dërgojë pacientin në spital.

Trajtimi spitalor i pneumonisë më së shpeshti kryhet duke dhënë lëngje ose antibiotikë përmes një tubi intravenoz. Në rastet më të rënda, është e nevojshme terapia me oksigjen ose përdorimi i një respiratori. Pavarësisht nga lloji i pneumonisë, shërimi kërkon kohë sepse pacienti ka nevojë për shumë pushim. Edhe deri në një muaj pas shërimit, lodhja mund të jetë intensive.

Shërimi

Në shumicën e pacientëve pneumonia zgjat rreth dhjetë ditë, nëse pacienti ka trajtim të përshtatshëm dhe nëse nuk ka komplikime si abscesi, inflamacion i indit të mushkërive apo fibrozë. Edhe pse vdekja është e mundur për shkak të pneumonisë, shumica e pacientëve shërohen me sukses pas trajtimit në kohë. Vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet grupeve të rrezikut: të sapolindurve dhe foshnjave, të moshuarve, diabetikëve dhe personave me imunitet të dobësuar.

Related Posts