Shëndet & Style

UNESCO e njeh traditën e iftarit të Ramazanit si trashëgimi kulturore

Agjencia kulturore e OKB-së e njohu të mërkurën iftarin, vaktin që prish agjërimin gjatë muajit të shenjtë mysliman të Ramazanit, në listën e saj të trashëgimisë kulturore jomateriale, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

“Iftari (i quajtur edhe Eftari ose Iftor) festohet nga myslimanët në perëndim të diellit në muajin e Ramazanit, pas përfundimit të të gjitha riteve fetare dhe ceremoniale”, tha UNESCO.

Iftari, i cili pason ezanin e perëndimit të diellit gjatë Ramazanit, shoqërohet me tubime « duke forcuar lidhjet familjare dhe komunitetin dhe promovimin e bamirësisë, solidaritetit dhe shkëmbimit shoqëror », thuhet në deklaratë.

Tradita e vjetër e komunitetit u njoh nga Komiteti Ndërqeveritar për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore Jomateriale që është mbledhur në Botsvanë që nga e hëna.

Në disa vende myslimane, perfshire ketu edhe shqiptaret ne Shqiperi, Kosove, Maqedoni te Veriut e Luginen e Presheves dhe Malin e Zi… është zakon të shënohet iftari duke ngrënë një hurmë të shoqëruar me çaj. Recetat për pjatat dhe pastat, megjithatë, ndryshojnë shumë në varësi të vendit, raporton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Organi i OKB-së tha se « praktika e iftarit zakonisht transmetohet brenda familjeve dhe fëmijëve dhe të rinjve shpesh u besohet përgatitja e përbërësve të vakteve tradicionale ».

Related Posts