Shëndet & Style

Testi i gjakut që tregon nëse organet plaken shpejt apo ngadalë

Ngjashëm me kryerjen e një kontrolli të makinës, shkencëtarët besojnë se mund të bëjnë një test gjaku për të kontrolluar se sa shpejt plaken organet e brendshme të një personi dhe madje të parashikojnë se cilat prej tyre së shpejti mund të dështojnë.

Ekipi i Universitetit Stanford thotë se ata mund të monitorojnë 11 pjesë kryesore të trupit, duke përfshirë zemrën, trurin dhe mushkëritë.

Ata e provuan atë në mijëra të rritur, kryesisht të moshës së mesme ose më të vjetër. Një në pesë të rritur mjaft të shëndetshëm të moshës mbi 50 vjeç mund të kenë të paktën një organ që plaket shpejt, sugjerojnë rezultatet.

Ideja e kontrollit mund të jetë e frikshme, por mund të jetë një mundësi për të ndërhyrë dhe për të ndryshuar kursin e shëndetit, thonë studiuesit, raporton BBC.

Për shembull, një zemër “e vjetër për kohën e vet” rrit rrezikun e dështimit të zemrës, ndërsa një tru që plaket me shpejtësi mund të jetë më i prirur ndaj demencës.

Në studim, plakja e shpejtë e një ose më shumë organeve lidhej me një rrezik më të lartë të sëmundjeve të caktuara dhe vdekjes gjatë 15 viteve të ardhshme.

Pjesët e trupit që ata kontrolluan përfshijnë: Trurin, zemra, mëlçia, mushkëritë, zorrët, veshkat, yndyra, enët e gjakut (arteriet), indi imunitar, muskujt dhe pankreasi.

Testi i gjakut kërkon nivele të mijëra proteinave për të dhënë të dhëna se cilat organe po plaken me ritme të ndryshme.

Modeli i proteinave të zbuluara dukej se ishte specifik për organe të veçanta.

Studiuesit trajnuan një algoritëm të mësimit të makinës për të bërë parashikimet duke përdorur shumë rezultate të testeve të gjakut dhe të dhëna të pacientit.

Një nga hetuesit, mjeku Tony Wyss-Coray, shpjegoi “Kur krahasuam moshën biologjike të secilit prej këtyre organeve për çdo individ me homologët e tij midis një grupi të madh njerëzish pa sëmundje të dukshme të rënda, zbuluam se 18.4 për qind e atyre të moshës 50 vjeç ose më të vjetër kishin të paktën një organ të plakur dukshëm më shpejt se mesatarja”.

“Dhe ne zbuluam se këta individë janë në rrezik të shtuar për sëmundje në atë organ të veçantë në 15 vitet e ardhshme”, shtoi ai.

Related Posts