Botë

Shqiptarja Eurona Jakupi, dje refugjate, sot policja më e re në Gjermani!

Bernë, 5 dhejtor -Werner Kaufmann dhe Rainer Urner janë kujdesur për fëmijët dhe të rinjtë në stacionin e policisë Schramberg për dekada. Tashmë të dy janë në pension – dhe që nga fillimi i dhjetorit një vajze e re nga Kosova me ermion Euroba Jakupi ka marrur postin e oficeres, ne kete qytete (130 km në jug të Shtutgartit), njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

« Mendoj se është simpatike që një grua po e bën këtë punë tani, » thotë menaxheri i distriktit Jürgen Lederer, i cili prezanton 23-vjeçaren. Fuqia punëtore në distriktin Schramberg është bërë dukshëm më e re vitet e fundit. “Zonja Jakupi tashmë është një nga ato me përvojë”, thote Lederer.

Deri më tani ajo ka qenë me turne, në patrullë. « Më pëlqeu vërtet duke e bërë atë, » thotë ajo. Kjo është arsyeja pse asaj tashmë i është ofruar të shkojë në patrullë nëse gjërat ngecin. « Kjo është jashtë orarit, » shton Lederer, thote për NRWZ, citon gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

PARANDALIMI ËSHTË DETYRA KRYESORE

Jakupi do të fokusohet kryesisht në parandalimin dhe informimin e fëmijëve dhe të rinjve nëpër shkolla. “Bëhet fjalë për alkoolin dhe drogën, dhunën, bullizmin, por edhe rrjetet sociale luajnë një rol të madh”, thotë Jakupi, duke përshkruar një varg temash. Me kërkesë të shkollave ajo do të diskutojë për temat që janë aktualisht të rëndësishme.

Përveç kësaj, ajo do të kujdeset edhe për zbardhjen e krimeve. Për Lederer është e rëndësishme që policia të tregojë takt. Është pjesë e rinisë të bësh gabime. “Vjedhja është shpesh një provë e guximit.” Nëse sanksionet ndodhin jashtë proceseve gjyqësore, kjo është e rëndësishme për zhvillimin personal.

“Dënimi duhet të pasojë krimin”, thotë Lederer, por nuk duhet të pengojë rrugën e ardhshme në jetë. I ashtuquajturi proces i devijimit ofron mundësi të mira. Nëse një autor i ri rrëfen, prokurori publik mund të heqë dorë nga procedura penale nëse i riu ka plotësuar disa kushte, siç është puna në dobi të përgjithshme.

Vetë Jakupi mendon se është mirë që si e re mund të marrë rolin e oficeres rinore. “Unë mund të takoj të rinjtë në një nivel të barabartë, nuk ka një ndryshim kaq të madh në moshë”.PRINDËRIT FILLUAN NË SHTËPINË E AZILIT

Prindërit e Euronës erdhën në Schramberg si refugjatë nga Kosova në vitin 1995 dhe jetuan në strehimin e azilkërkuesve në Majolika për vitet e para. Ajo ka lindur në vitin 2000. “Familja ime jetonte tashmë në një apartament në Brestenberg.” Pas klasës së dhjetë në shkollën e mesme, ajo u transferua në Königsfeld vazdoi studimet duke marrur nje diplomë, shrkuan gazeta zvicorane ne shqip Le Canton27.ch

Ajo kaloi një vit me shërbimet e urgjencës si vullnetare e FSJ-së dhe më pas shkoi në polici në Lahr. Nga atje ajo shkoi në detyrë patrullimi në Tuttlingen dhe ndodhet në Schramberg që nga marsi. Provimi pranues për Kolegjin e Policisë pritet në muajin maj. Nëse funksionon, ajo do të marrë diplomën e saj bachelor në kolegjin e policisë. « Dhe pastaj do të doja të kthehesha këtu.

« Pse nuk shkoi menjëherë në kolegjin e policisë pasi mbaroi shkollën e mesme? « Doja të njihesha me policinë në detaje, » shpjegon ajo, « e dija që me diplomën time të shkollës së mesme do të kisha akoma mundësinë të studioja më vonë. »

Dhe pse policia fare? Babai i Euronës ishte polic në Kosovë. Një kthim në punë në Gjermani dështoi për shkak të mungesës së aftësive të tij gjuhësore në atë kohë. Ndoshta për shkak të kësaj? Ajo është “pafundësisht mirënjohëse ndaj prindërve të saj që e bënë të mundur gjithë këtë për mua dhe vëllezërit e motrat e mi”

Related Posts