Shëndet & Style

Pesë shenja paralajmëruese se nuk po marrim mjaftueshëm vitaminë D

Jemi në mes të dimrit, që do të thotë se ndoshta po dëgjojmë shumë për vitaminat dhe suplementet që duhet të marrim për të forcuar sistemin tonë imunitar. Kjo përfshin gjithçka, nga zinku te vitaminat C dhe D. Marrja adekuate e vitaminës D është e lidhur me një sistem të shëndetshëm imunitar, energji të ekuilibruar dhe shëndet konjitiv.

Duke qenë se rrezet e diellit janë një nga burimet më të forta të kësaj vitamine dhe për shkak se ajo nuk është e bollshme në ushqim, është e zakonshme që njerëzit të vuajnë nga një mungesë gjatë dimrit. Dietologet Amy Goodson dhe Lauren Manaker kanë zbuluar shenjat e mungesës së vitaminës D.

Ftohjet e shpeshta
Të dy dietologët thonë se vitamina D është thelbësore për të ndihmuar sistemin tonë imunitar. “Ai pajis trupin tonë për të luftuar në mënyrë efektive viruset dhe bakteret,” tha Manaker për Eat This, Not That. Një shenjë e zakonshme e mungesës është nëse sëmuremi më shpesh, përcjellë Index.hr.

“Mungesa e kësaj vitamine mund të çojë në dobësim të imunitetit, duke i bërë individët më të ndjeshëm ndaj infeksioneve dhe sëmundjeve”, thotë Goodson.

Ndryshimet e humorit ose depresioni
Manaker thekson se vitamina D luan një rol të rëndësishëm në rregullimin e humorit dhe Goodson argumenton se ka prova që sugjerojnë një lidhje midis niveleve të ulëta të vitaminës D dhe çrregullimeve të humorit, duke përfshirë depresionin.

“Një shenjë më e anashkaluar e mungesës së vitaminës D janë ndryshimet e humorit, veçanërisht depresioni ose ndjenjat e trishtimit të vazhdueshëm”, thotë Manaker. Nëse përjetojmë ndonjë nga këto simptoma, vitamina D mund të ndihmojë.

Megjithatë, ka shumë arsye pse mund të kemi ndryshime të humorit ose simptoma të depresionit që shkojnë përtej mungesës së vitaminës D. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kërkoni këshilla mjekësore nëse keni simptoma të tilla.

Lodhja
“Vitamina D është e përfshirë në prodhimin e energjisë në trup,” shpjegoi Goodson. Kjo është e ndarë nga lodhja nga një orar i ngjeshur ose mungesa e gjumit cilësor. Manaker thotë se nëse kemi mungesë të vitaminës D, mund të ndihemi të lodhur gjatë gjithë kohës ose të luftojmë për ta kaluar ditën për shkak të mungesës së energjisë, pavarësisht se pushojmë mjaftueshëm.

Dhimbje muskulore
Nëse përjetojmë dhimbje muskujsh që nuk lidhen me rutinën tonë të palestrës ose një ndjenjë të vazhdueshme dobësie, mund të jetë e lidhur me mungesën e vitaminës D.

“Vitamina D është e rëndësishme për funksionin e muskujve dhe nivelet e pamjaftueshme mund të çojnë në dhimbje dhe dobësi të muskujve”, thotë Goodson.

Ndikim negativ në shëndetin e kockave
“Vitamina D luan një rol kyç në përthithjen e kalciumit, i cili është thelbësor për ruajtjen e kockave të forta dhe të shëndetshme”, tha Goodson. Kështu, mungesa e vitaminës D mund të ndikojë negativisht në shëndetin e kockave tona dhe mund të shfaqet në mënyra të ndryshme.

Manaker thekson se një mangësi mund të çojë në një ulje të densitetit të kockave, gjë që mund të na bëjë më të ndjeshëm ndaj frakturave dhe lëndimeve. “Mungesa e vitaminës D gjithashtu mund të rezultojë në dhimbje kockash dhe shpine, dhe në raste të rënda mund të kontribuojë edhe në kushte si osteoporoza”, përfundoi Goodson.

Related Posts