Maqedoni

Ndryshimet kushtetuese – kushti kryesor për rrugëtimin e Maqedonisë së Veriut drejt BE-së

Në një intervistë, kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, thekson rëndësinë e përfundimit të procesit të ndryshimeve kushtetuese si kusht kryesor për përparimin e vendit në rrugën evropiane.

Kovaçevski shton se çdo vonesë në këtë proces është e dëmshme për vendin, duke rrezikuar pasigurinë e negociatave dhe anëtarësimin e plotë. Ai thekson se ky është momenti më i rëndësishëm për qytetarët e Maqedonisë dhe për të ardhmen e vendit, duke e lidhur drejtpërdrejt me perspektivat e tyre.

“Jemi në një kontekst unik për një përparim në integrimin evropian dhe përfundimisht për të arritur qëllimin tonë të dytë strategjik, në kushtet kur Bashkimi ka nevojë për ne, dhe jo vetëm për ne, për shkak të nevojës për të siguruar stabilitetin e kontinentit evropian. Ne u treguam faktor stabiliteti dhe sigurie në rajon me kryesimin e suksesshëm të OSBE-së dhe anëtarësimin dhe kontributin në NATO. Prandaj tani partnerët nga SHBA-ja dhe BE-ja presin që ne të bëjmë një lëvizje të mençur në këtë kontekst të rëndësishëm global”, thotë Kovaçevski, përcjell PRESSonline.al

Në lidhje me opozitën, Kovaçevski shprehet se ndryshimet kushtetuese janë të domosdoshme dhe janë në interes të vendit. Ai kritikon opozitën për orientimin e saj dhe paralajmëron se çdo kuazinacionalizëm i dëmshëm do t’i izolojë ato në afat të gjatë.

“Pyetjen nëse VMRO-DPMNE do të marrë pjesë në qeverinë teknike e shoh nga dy apo tre aspekte. Së pari, është një zgjidhje ligjore që të gjitha palët duhet ta respektojnë. Së dyti, partia që flet vetëm për zgjedhje nuk duhet të kërkojë justifikime, të mos kërkojë alibi të çfarëdo lloji. Së treti, është e papërgjegjshme që ata të hedhin njollë në të gjithë procesin zgjedhor, domethënë të mos kërkojnë justifikime për humbjen. Ata padyshim e kuptojnë se nuk mund ta arrijnë atë që thonë në televizion”, thotë Kovaçevski, përcjell PRESSonline.al

Për të përfunduar, kryeministri bën një premtim për të ardhmen: se në zgjedhjet parlamentare, fitues do të jetë koalicioni pro-evropian, dhe me një qeveri të tillë, Maqedonia e Veriut do të bëhet anëtare e Bashkimit Evropian. Ai fton të gjithë aktorët politikë dhe shoqërorë që mbështesin këtë vizion të bashkohen në Frontin Evropian për të siguruar një bashkëpunim të gjerë për rrugën evropiane të vendit.

Related Posts