AktualeShëndet & Style

Mbipesha, shkaktari kryesor i sëmundjes së diabetit

Mbipesha, sipas ekspertëve, përshkruhet si një ftesë e hapur për shfaqjen e diabetit të tipit 2.

Një studim i publikuar në revistën mjekësore Diabetologia, të cilit i referohet AgroWeb.org, paralajmëron se mbipesha gjashtëfishon rrezikun e shfaqjes së diabetit të tipit 2.

8 Simptomat e pazakonta të diabetit të tipit 2:

I njëjti studim thotë se përveç simptomave të njohura, sëmundja e diabetit të tipit 2 shoqërohet edhe me disa simptoma të tjera befasuese.

Bëhet fjalë për:

Erë e gojës me shije frutash

Infeksione të përsëritura urinare

Të përziera e të vjella

Dhimbje në krahë e në këmbë,

Mjegullim të shikimit

Rënie të beftë nga pesha

Luhatje humori të pashpjegueshme.

Mbipesha dhe sëmundjet e tjera

Përveç diabetit, ndër sëmundjet më të përhapura si pasojë e mbipeshës janë:

Sëmundjet kardiovaskulare

Sëmundjet e kockave, artriti, osteoartriti

Presioni i lartë i gjakut

Sëmundjet kancerogjene

Vështirësi në frymëmarrje

Dhjamosja e mëlçisë

Megjithëse ka një sërë arsyesh se përse këto sëmundje mund të shfaqen, ekspertët thonë se ka një lidhje shumë domethënëse mes obezitetit dhe sëmundjeve vdekjeprurëse.

Dhjamosja e mëlçisë është një sëmundje problematike dhe mund të ndodhë si pasojë e pirjes së tepërt të alkolit por edhe të mbipeshës.

Depozitat e mëdha dhjamore nxisin inflamacionin, dëmtojnë qelizat e mëlçisë, shkaktojnë cirrozë e deri në tumor. Tek diabetikët, këto depozita dhjamore shkaktojnë probleme madhore që shtrihen përtej mëlçisë e deri tek veshkat e truri.

Regjimi mesdhetar për një rënie të shëndetshme nga pesha

Sipas ekspertëve, rënia nga pesha mundësohet nga aktiviteti fizik dhe ushqyerja e shëndetshme. Një nga regjimet më të mira për njerëzit që kanë probleme me mbipeshën është ai Mesdhetar. Ky regjim rekomandon ngrënien e shumë frutave, perimeve, arrorëve, farave, drithërave të plota, peshkut dhe vajit të ullirit.

Sa i përket aktivitetit fizik, ekspertët këshillojnë aerobinë dhe trajtimet që stimulojnë rezistencën e njeriut.

Related Posts