Maqedoni

Kovaçevski-Ju: Banka Botërore ka miratuar Kornizën e re të Partneritetit prej 695 milionë dollarësh, janë konfirmuar politikat e sakta të Qeverisë

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, së bashku me ministrin e Financave, Fatmir Besimi, sot takuan drejtorin e Bankës Botërore për Ballkanin Perëndimor, Shiaoçin Ju dhe drejtorin e Zyrës së Banka Botërore për Maqedoninë e Veriut dhe Kosovën, Masimiliano Paoluçi.

Në takim u diskutua për Kornizën e re të Partneritetit me Bankën Botërore, me të cilën Republika e Maqedonisë së Veriut do të ketë në dispozicion 695 milionë dollarë amerikanë në katër vitet e ardhshme, e cila u akordua dhe u miratua dje nga Bordi i Drejtorëve Ekzekutiv të këtij institucioni financiar ndërkombëtar.

Në takim u përcollën përshtypjet e Bordit të Drejtorëve Ekzekutiv, të cilët përshëndetën të arriturat dhe politikat korrekte të Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe makromenaxhimin më të gjerë.

„Korniza e re e Partneritetit është vazhdimësi e partneritetit të vazhdueshëm dhe bashkëpunimit të ngushtë me këtë institucion financiar ndërkombëtar që ka 30 vjet që vazhdon. Është rezultat i angazhimit tonë dhe i politikave që ndërmarrim për prosperitetin e shoqërisë, zhvillimin e proceseve dhe zhvillimin e ekonomisë.

Korniza e re e Partneritetit përmban prioritete që janë hartuar së bashku me Bankën Botërore në disa fusha dhe synon përmirësimin e disponueshmërisë dhe cilësisë së shërbimeve publike, përmirësimin e mjedisit për hapjen e vendeve të reja të punës me vlerë më të mirë në sektorin privat, si dhe forcimi i qëndrueshmërisë klimatike, ndryshimet dhe zvogëlimi i emetimeve të karbonit”, theksoi kryeministri Dimitar Kovaçevski në takimin me përfaqësuesit e Bankës Botërore.

Kryeministri Kovaçeski shtoi se deri më tani përmes këtij partneriteti janë përkrahur projekte në vlerë prej 404 milionë dollarësh dhe se me Kornizën e re kjo mbështetje rritet në 1,1 miliardë dollarë.

Në kuadër të partneritetit të ri për realizimin e tre qëllimeve janë hartuar projekte në disa fusha si transporti, infrastruktura komunale, bujqësia, digjitalizimi, energjia, shëndetësia, arsimi, shërbimet sociale

Ministri i Financave, Fatmir Besimi, në takim theksoi se Korniza e Partneritetit siguron vazhdimësi në zbatimin e reformave të iniciuara për avancimin e kapitalit njerëzor dhe parasheh shuma të konsiderueshme për financimin e reformave në fushën sociale, arsimore dhe shëndetësore, të cilat çojnë për prosperitetin e shoqërisë dhe rritjen e përshpejtuar ekonomike.

Korniza fokusohet gjithashtu në përmirësimin e mjedisit të biznesit dhe infrastrukturës, konkurrencën dhe modernizimin e sektorit bujqësor, si dhe tranzicionin energjetik.

Në takim u theksua se tashmë janë miratuar kreditë e para në kuadër të partneritetit të ri, pra janë miratuar 27.5 milionë euro për financimin e Projektit të Dytë për Avancimin e Shërbimeve Sociale, i cili zgjeron qasjen dhe përmirëson cilësinë. të shërbimeve sociale, duke përfshirë shërbimet parashkollore për grupet e cenueshme.

Një kredi prej 31 milionë euro është miratuar gjithashtu për financim shtesë për Projektin për përmirësimin dhe zhvillimin e rrugëve, me qëllim përmirësimin e lidhjes së transportit përgjatë Korridorit 8 midis Shkupit dhe Deve Bair.

Në dhjetor, Banka Botërore, si partneri ynë i rëndësishëm dhe strategjik, miratoi gjithashtu një kredi për mbështetje buxhetore prej 100 milionë dollarësh për futjen e politikave rreth tre shtyllave, përkatësisht mbështetjen e tranzicionit klimatik të sektorëve energjetikë dhe financiarë, forcimin e qëndrueshmërisë së financat publike dhe Mbrojtja e stabilitetit financiar.

Korniza e partneritetit si konfirmim i politikave tona vjen pas konfirmimit të marrë nga Fondi Monetar Ndërkombëtar për kursin korrekt të këmbimit dhe qëndrueshmërinë e politikave gjatë rishikimit të parë në kuadër të Programit të Kujdesit dhe Likuiditetit.

Related Posts