Fox News Digital foli me disa ekspertë të gjumit për arsyet më të zakonshme të përgjumjes gjatë ditës, duke përfshirë:

Zakonet e këqija të gjumit

Këto janë shkaqet pse ndiheni të lodhur vazhdimisht

Ndërsa ndjenja e vazhdueshme e lodhjes mund të lidhet me shumë faktorë, gjithçka fillon me gjumin e duhur.

Kjo është sipas Tim Roberts, nënkryetar i shkencës dhe inovacionit në Therabody, një firmë e teknologjisë Wellness me bazë në Teksas.

Gjëja e parë që duhet vlerësuar kur përpiqeni të ndërtoni zakone të shëndetshme dhe të përmirësuara duhet të jetë orari juaj i gjumit.

Mendoni nëse me të vërtetë flini shtatë deri në tetë orë.

Më pas, merrni parasysh nëse keni një mjedis gjumi që ju ndihmon të flini më mirë.

Shqetësim i shkaktuar nga stresi

Shumë njerëz kanë vështirësi të bien në gjumë, pastaj shpesh zgjohen gjatë natës dhe ndihen të lodhur gjatë ditës.

Shkaku kryesor i shqetësimit gjatë natës duket se lidhet me ankthin ose stresin.

Nuk është e pazakontë që sistemi nervor i njeriut të ketë nevojë për mbështetje për lehtësimin e stresit, në mënyrë që të mund të kalojë natyrshëm nga mënyra simpatike, në parasimpatike.

Mënyra simpatike e funksionimit aktivizohet në situata luftimi ose ikjeje, kur organizmi përballet me rrezik ose stres. Kjo mënyrë funksionimi çon në rritjen e rrahjeve të zemrës, frymëmarrje të shpejtë, zgjerim të enëve të gjakut, rritje të presionit të gjakut dhe të ngjashme, në mënyrë që të përgatitet trupi për veprim.