Shëndet & StyleTech & Auto

Inteligjenca artificiale arrin të parashikojë edhe kur do të ndahemi nga jeta!

Ndërsa shumica e individëve nuk kërkojnë me padurim informacion për jetëgjatësinë e tyre, disa janë kuriozë të planifikojnë përpara. Një mjet i ri i AI është shfaqur në internet, i ngjashëm me ChatGPT, që synon të analizojë jetën e përdoruesve dhe të parashikojë kohën e tyre të mundshme të ndarjes nga jeta.

Raporti nga New York Post thekson një mjet novator të AI që pretendon të parashikojë se kur një person mund të vdesë zhvilluar nga Sune Lehmann, një profesore nga Universiteti Teknik i Danimarkës, ky algoritëm i ri, i quajtur “life2vec”, shfrytëzon aspekte të ndryshme të jetës së një personi, si të ardhurat, profesionin, vendbanimin dhe historinë shëndetësore, për të vlerësuar jetëgjatësinë me rreth 78 për qind saktësi.

Ndryshe nga teknologjia ChatGPT, e cila ndihmon me kërkimet e punës ose zgjedhjet e modës, life2vec ka një qasje të ndryshme. Ai analizon detajet individuale të jetës për të parashikuar rezultatet, jo vetëm vdekjen, por edhe personalitetet dhe vendimet si zhvendosja në një vend tjetër.

Ekipi i Lehmann kreu kërkime të gjera mbi 6 milionë danezë midis 2008 dhe 2020, duke përdorur life2vec për të parashikuar se cilët individë do të jetonin për të paktën katër vjet përtej 1 janarit 2016. Ata i strukturuan ngjarjet individuale të jetës në sekuenca, duke i krahasuar ato me mënyrën se si fjalët formojnë fjali në gjuhë.

Inteligjenca artificiale u furnizua me të dhëna të personalizuara në një format të strukturuar, duke përfaqësuar ngjarje të ndryshme të jetës me kode specifike. Për shembull, një dëmtim në vendin e punës mund të etiketohet si S52, ndërsa profesione të ndryshme ose incidente mjekësore kishin shenjat e tyre unike dixhitale.

Shkalla e saktësisë ishte e jashtëzakonshme: life2vec parashikoi pothuajse pa të meta individët që kishin vdekur deri në vitin 2020, duke arritur një shkallë saktësie mbi 75%. Studimi gjithashtu vuri në dukje faktorë që mund të kontribuojnë në vdekjen e hershme, të tilla si të qenit mashkull, të kesh probleme të shëndetit mendor ose të kesh një punë të kualifikuar. Anasjelltas, të ardhurat më të larta dhe rolet drejtuese u shoqëruan me jetëgjatësi më të gjatë. Studimi gjithashtu vuri në dukje faktorë që mund të kontribuojnë në vdekjen e hershme, të tilla si të qenit mashkull, të kesh probleme të shëndetit mendor ose të kesh një punë të kualifikuar. Anasjelltas, të ardhurat më të larta dhe rolet drejtuese u shoqëruan me jetëgjatësi më të gjatë.

Lehmann theksoi se asnjë nga pjesëmarrësit e studimit nuk ishte i informuar për jetëgjatësinë e tyre të parashikuar, duke theksuar konsideratat etike. Ndërsa mjeti nuk është ende i disponueshëm për publikun apo korporatat, Lehmann dhe ekipi i tij synojnë të gërmojnë më tej se si kjo AI mund t’i ndihmojë njerëzit të jetojnë më gjatë duke identifikuar faktorët përkatës pa kompromentuar privatësinë.

Megjithëse AI mund të mos përdoret për njoftime specifike individuale, mund të jetë e paçmueshme për të mësuar se cilët faktorë kontribuojnë në jetëgjatësinë. Ekipi shpreson të përdorë njohuritë e AI për të përfituar shoqërinë pa cenuar privatësinë individuale, ndoshta duke zbuluar më shumë mënyra për të promovuar jetë më të gjata dhe më të shëndetshme pa zbuluar parashikime personale të vdekjes.

Related Posts