Shëndet & Style

​Infeksionet më të zakonshme që mund të merrni në pishinë

Megjithëse kimikatet në ujin e pishinës si klori dhe bromi vrasin shumë viruse dhe baktere, ka ende disa baktere që fshihen në ujë dhe është e rëndësishme të dini se çfarë mund të bëni për t’i shmangur ato.

“Sëmundjet që ndodhin në pishina shoqërohen gjithmonë me ujë të kontaminuar”, shpjegoi Jasen Kunz, një ekspert në parandalimin e sëmundjeve të shkaktuara nga uji.

“Sëmundjet mund të rezultojnë gjithashtu nga kontakti me kimikatet që gjenden në ujë ose nga thithja e kimikateve që avullojnë,” vuri në dukje Kunz.

“Kjo është një nga arsyet pse, nëse ka një aksident fekale në pishinë, ekziston një protokoll që rojet e plazhit dhe menaxherët e pishinës duhet të ndjekin përpara se të lejojnë njerëzit të kthehen në ujë,” shpjegoi Clare Rock.

Miliona mikrobe mund të përfundojnë në ujë kur diarreja përfundon në ujë dhe njerëzit mund të sëmuren nëse gëlltisin qoftë edhe një sasi të vogël, tha Kunz për HuffPost.

Për më tepër, dikush nuk duhet domosdo të ketë një aksident në ujë që të tjerët të sëmuren. Grimcat e vogla të feçeve mund të bien nga trupi gjatë notit, kështu që mund të mos i shihni domosdo në ujë.

Disa nga mikrobet më të zakonshme që mund të kapni në një pishinë përfshijnë bakteret cryptosporidium, giardia, shigella, E. coli dhe norovirus.

Në varësi të agjentit shkaktar, pasojat mund të jenë diarre, marramendje, të vjella, temperaturë ose dhimbje stomaku.

Pishinat dhe parqet ujore përmbajnë sasi të përcaktuara saktësisht të klorit ose bromit në mënyrë që të parandalojnë në mënyrë efektive përhapjen e mikrobeve.

“Por njerëzit ende mund të ekspozohen ndaj mikrobeve gjatë kohës që duhet që klori t’i vrasë ata,” shpjegon Jessica Lum.

Cryptosporidium, i njohur gjithashtu si kripto, është veçanërisht rezistues ndaj klorit.

Sipas një studimi, ky bakter ishte shkaktar i 49% të rasteve të sëmundjeve infektive në zonat ujore si pishina, sauna dhe parqe ujore nga viti 2015 deri në vitin 2019.

Infeksioni më i zakonshëm i shkaktuar nga ky bakter është kriptosporidioza, e cila është një infeksion i zorrëve që shkakton ngërçe barku dhe diarre.

“Klori ose bromi inaktivizon ose vret bakteret në ujin e trajtuar siç duhet brenda pak minutash,” tha Kunz. “Megjithatë, kriptobakteret mund të mbijetojnë për më shumë se shtatë ditë.”

Veshi i notarit është një infeksion i shkaktuar nga bakteret kur uji i pishinës mbetet në kanalin e jashtëm të veshit.

Kur uji qëndron atje për një kohë të gjatë, ai shkatërron dyllin mbrojtës dhe siguron një mjedis të lagësht për bakteret që të shumohen.

Veshi i notarit më së shpeshti shfaqet te fëmijët dhe nuk transmetohet nga personi në person. Simptomat përfshijnë dhimbje, kruajtje, skuqje dhe ënjtje të veshit.

Irritimi mund të ndodhë kur klori i pishinës shndërrohet në irritues kimik kur kombinohet me djersë, urinë dhe papastërti.

Këta irritues quhen kloraminat dhe mund të shkaktojnë skuqje të syve, kruajtje, skuqje, acarim të hundës, kollë dhe acarim të mushkërive.

Kur ndjeni erën e klorit në pishinë, kjo do të thotë që kloraminat po kthehen në gaz në ajrin përreth.

Kjo është arsyeja pse është mirë të bëni dush para se të futeni në ujë dhe të mos urinoni kurrë në pishinë.

Urinimi gjithashtu zvogëlon sasinë e klorit në pishinë, e cila është e nevojshme që klori të vrasë bakteret e padëshiruara.

Përveç kloraminës, nivelet e papërshtatshme të pH në pishina mund të çojnë në acarim të lëkurës dhe syve, shton Kunz.

Si të mbroheni nga infeksionet e mundshme?

Për të filluar, është e rëndësishme të mësoni për pishinën ose parkun ujor përpara se ta vizitoni. Është e dobishme të kontrolloni raportet e inspektimit për pishinën që dëshironi të vizitoni, në mënyrë që ata të jenë të vetëdijshëm për çdo histori të çështjeve të shëndetit ose sigurisë.

Sigurohuni që të bëni dush përpara se të hyni në ujë dhe shmangni pishinën nëse keni probleme me diarre.

Për më tepër, mos shkoni në pishinë nëse keni një plagë të hapur. Nëse keni një plagë dhe ende dëshironi të shkoni në pishinë, sillni suva të papërshkueshme nga uji. Si përfundim, shmangni gëlltitjen e ujit të pishinës. Dhe me çdo kusht, bëni dush pasi të keni notuar në pishinë.

Related Posts