Maqedoni

Doganierët e Qafë Thanës parandaluan tentativën për të kontrabanduar 50 tonë naftë të deklaruar si naftë bazë, e cila transportohej me dy automjete mallra-cisterna. Ndaj autorëve është ngritur kallëzim penal në Prokurorinë Publike.

Konkretisht, në hyrje të vendit në pikën kufitare të Qafë Thanës kanë mbërritur dy automjete mallrash me cisterna të regjistruara për transit. Dërguesi i mallit është kompani nga Shqipëria, ndërsa marrësi është kompani nga Republika e Maqedonisë së Veriut. Për shkak të dyshimeve për dokumentacionin e paraqitur dhe llojin e mallit të deklaruar, mjetet motorike mallra janë ndaluar për kontroll të mëtejshëm. Në të njëjtën kohë u morën mostra për analiza laboratorike.

Nga rezultatet e marra nga analizat laboratorike, si dhe nga dokumentet e eksportit të marra në bashkëpunim me administratën doganore shqiptare, u konstatua se në dy mjetet motorike mallrash – cisterna, në vend të vajit bazë të deklaruar, ka karburant dizel për. të cilat detyrimet e importit në Republikën e Maqedonisë së Veriut janë më të larta, përkatësisht është tentuar që gjatë importimit të mallrave të akcizës të shmangen detyrimet në sasi më të mëdha.

Vlera e sasisë së përgjithshme të derivateve dizel në dy cisternat është 3.121.626 denarë, për të cilat taksat doganore janë 1.745.327 denarë.

Automjetet dhe karburantet janë konfiskuar përkohësisht dhe ndaj autorëve ka filluar procedura përkatëse ligjore për veprën e mashtrimit doganor nga neni 278a i Ligjit Penal.

Related Posts