Tech & Auto

Viti i Ri premton zhvillime në shkencë

Hëna premton të jetë protagonistja e hapësirës në vitin 2024, me tre misione që përgatiten për ta arritur atë deri në janar.

Dy prej këtyre misioneve janë private, dhe i treti gara e NASA-s me kohën për të nisur misionin Artemis II në nëntor, i destinuar për të sjellë gruan e parë në rrotullohen rreth hënës.

Në Hënë, por jo vetëm, në vitin 2024 individët privatë po përgatiten të bëjnë të ndjehet prania e tyre në një mënyrë gjithnjë e më të rëndësishme. Janari premton të jetë një muaj intensiv për Hënën, me një stafetë misionesh që synojnë të prekin tokën hënore, duke arritur rekorde të reja. I pari është ai i tokës zbarkuese Slim, nga agjencia japoneze hapësinore Jaxa: nëse do të kishte sukses, Japonia do të bëhej vendi i pestë që zbarkonte në Hënë, pas Shteteve të Bashkuara, Rusisë, Kinës dhe Indisë.

Slim, që do të thotë ‘Smart Lander për Hetimin e Hënës’, do të prekë tokën hënore më 19 janar dhe është një demonstrues teknologjie, i krijuar për të hapur rrugën për ulje precize. Brenda pak ditësh do të pasojnë dy zbarkues të tjerë, të cilët do të konkurrojnë për rekordin e uljes në Hënë me një mision privat: Intuitive Machines Nova-C pritet të mbërrijë në Polin e Jugut hënor midis 19 dhe 21 janar dhe 25 të tij. do të jetë radha e landerit Peregrine të Astrobotics, të cilit NASA i ka besuar disa instrumente dhe demonstrues teknologjikë.

Pas këtij fillimi të gjallë të vitit, puna do të vazhdojë drejt misionit Artemis II, të udhëhequr nga NASA. Misioni, i planifikuar aktualisht për në nëntor, nuk do të zbresë në tokë, por do të mbledhë të dhëna të dobishme për 15 ditë për të vazhduar programin Artemis. Në komandë është amerikani Reid Wiseman, me pilotin Victor Glover dhe specialisten e misionit Christina Hammock Koch, të tre nga NASA dhe Jeremy Hansen nga Agjencia Kanadeze e Hapësirës CSA. Orari i NASA-s është i ngjeshur, por ka shumë punë për të bërë dhe ka nga ata që tashmë kanë filluar të kenë disa dyshime për mundësinë e përmbushjes së afateve.

Agjencia Italiane e Hapësirës po shikon me interes edhe Hënën, e cila po ndërton Qendrën e Kontrollit për misionet robotike hënore në Torino. Krahas Hënës, protagonistët e hapësirës 2024 do të jenë individë privatë. Ata kanë qenë në shtëpi në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës për disa kohë dhe kompania Axiom po përgatitet të kthehet me misionin Ax-3, nisja e të cilit është planifikuar për në 17 janar. Për 15 ditë, katër anëtarët e ekuipazhit do të punojnë në një seri eksperimentesh, shumë prej të cilave janë italiane. Në bord do të jetë italiani Walter Villadei, kolonel i Forcave Ajrore, suedezi Marcus Wandt, i gjeneratës së re të astronautëve të Agjencisë Evropiane të Hapësirës, ​​turki Alper Gezeravci dhe ish-astronauti i NASA-s Michael Lopez-Alegria. Kompania, e cila synon të bashkojë stacionin e saj hapësinor me ISS, i pari i ndërtuar ndonjëherë nga individë privatë, ka planifikuar tashmë misionin e saj të ardhshëm, Ax-4, jo përpara tetorit 2024.

Evropa është në fazën e re të ekonomisë hapësinore. do të shfaqet gjithashtu në 2024 me lëshuesit e tij të rinj: Ariane 6 i madh, debutimi i të cilit është caktuar midis qershorit dhe korrikut 2024, dhe Vega C, i cili duhet të lansohet midis nëntorit dhe dhjetorit.

Kina është një tjetër protagoniste e hapësirës 2024: ndërkohë që do të vazhdojë aktivitetin e saj në stacionin e saj hapësinor Tiangong, në gjysmën e parë të vitit do të përballet me një mision të përbashkët shkencor me ESA, Sondën Einstein, që synon të vëzhgojë universin në rrezet X. për të zbuluar sekrete të reja të materies, vrimave të zeza dhe supernova.

Europa, hëna misterioze e Jupiterit që fsheh një oqean nën akull, është më në fund objektivi i misionit Europa Clipper të NASA-s, i planifikuar për në tetor.

Related Posts