KosovëRajon

SHBA: Kosova të tërhiqet për dinarin! Serbia të nxjerrë para përgjegjësisë autorët e Banjskës

Shtetet e Bashkuara të Amerikës i kanë bërë thirrje Kosovës që të shtyjë menjëherë zbatimin e vendimit për të kufizuar importimin e dinarit serb. Në një deklaratë të misionit të SHBA në OSBE-së, theksohet vendimi i njëanshëm i Kosovës nuk avancon përpjekjet për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

“I bëjmë thirrje Kosovës që të shtyjë menjëherë zbatimin e këtij vendimi dhe palët e përfshira të kërkojnë zgjidhje në kuadër të Dialogut të lehtësuar nga BE-ja. Ne jemi gjithashtu thellësisht të shqetësuar për veprimet e fundit dhe të pakoordinuara që ka ndërmarrë Qeveria e Kosovës, duke përfshirë bastisjet e institucioneve të mbështetura nga Serbia dhe mbylljen e shërbimeve në të cilat mbështeten qytetarët e Kosovës. Këto veprime nuk janë në përputhje me përkushtimin e Qeverisë së Kosovës për të adresuar në mënyrë konstruktive çështjet që prekin komunitetin e pakicës serbe në Kosovë përmes dialogut të lehtësuar nga BE-ja”.

Po kështu Shtetet e Bashkuara i kanë bërë thirrje Serbisë që të nxjerrë para përgjegjësisë autorët e Banjskës, për të siguruar që një sulm tjetër si ky të mos ndodhë më.

“Dështimi i Serbisë për të kërkuar përgjegjësi nga autorët e sulmeve të 24 shtatorit pranë Manastirit të Banjskës në Kosovë është i pandërgjegjshëm dhe dëmton thellësisht besimin e nevojshëm për normalizim. Menjëherë pas atyre sulmeve, ne i bëmë thirrje Serbisë që të mbajë përgjegjësi për ngjarjen. Fatkeqësisht, ne duhet ta bëjmë këtë përsëri sot. Kosova i dorëzoi BE-së një raport prej 48 faqesh më 26 janar, duke paraqitur gjetjet e saj për sulmin në Banjskë. Ish-drejtuesi i Listës Srpska, Milan Radoiçiç, i sanksionuar nga SHBA dhe BE, ka pranuar publikisht përgjegjësinë për organizimin dhe pjesëmarrjen në sulmin në Banjska. Megjithatë, Radoicic dhe të tjerët përgjegjës për veprimet e tmerrshme nuk janë mbajtur përgjegjës. Serbia duhet të mbajë përgjegjës autorët dhe organizatorët e sulmit të 24 shtatorit dhe të punojë me Forcën e NATO-s në Kosovë për të siguruar që një sulm tjetër si ky të mos ndodhë më”.

Deklarata e plotë e misionit të SHBA në OSBE

Shtetet e Bashkuara mbeten të përkushtuara për arritjen e një paqeje të qëndrueshme në Ballkanin Perëndimor. Normalizimi i marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë është një aspekt thelbësor i stabilitetit dhe prosperitetit rajonal. Ne i nxisim të dy vendet që të angazhohen në mirëbesim përmes Dialogut të lehtësuar nga BE-ja për të forcuar demokracinë, integrimin ekonomik në BE dhe për të nxitur bashkëpunimin dhe respektin shumë-etnik.

Vendimi i njëanshëm i Kosovës për të kufizuar importimin e dinarit serb nuk i avancon këto objektiva. I bëjmë thirrje Kosovës që të shtyjë menjëherë zbatimin e këtij vendimi dhe palët e përfshira të kërkojnë zgjidhje në kuadër të Dialogut të lehtësuar nga BE-ja. Ne jemi gjithashtu thellësisht të shqetësuar për veprimet e fundit dhe të pakoordinuara që ka ndërmarrë Qeveria e Kosovës, duke përfshirë bastisjet e institucioneve të mbështetura nga Serbia dhe mbylljen e shërbimeve në të cilat mbështeten qytetarët e Kosovës. Këto veprime nuk janë në përputhje me përkushtimin e Qeverisë së Kosovës për të adresuar në mënyrë konstruktive çështjet që prekin komunitetin e pakicës serbe në Kosovë përmes dialogut të lehtësuar nga BE-ja.

Ndërkohë, dështimi i Serbisë për të kërkuar përgjegjësi nga autorët e sulmeve të 24 shtatorit pranë Manastirit të Banjskës në Kosovë është i pandërgjegjshëm dhe dëmton thellësisht besimin e nevojshëm për normalizim. Menjëherë pas atyre sulmeve, ne i bëmë thirrje Serbisë që të mbajë përgjegjësi për ngjarjen. Fatkeqësisht, ne duhet ta bëjmë këtë përsëri sot.

Kosova i dorëzoi BE-së një raport prej 48 faqesh më 26 janar, duke paraqitur gjetjet e saj për sulmin në Banjskë. Ish-drejtuesi i Listës Srpska, Milan Radoiçiç, i sanksionuar nga SHBA dhe BE, ka pranuar publikisht përgjegjësinë për organizimin dhe pjesëmarrjen në sulmin në Banjska. Megjithatë, Radoicic dhe të tjerët përgjegjës për veprimet e tmerrshme nuk janë mbajtur përgjegjës. Serbia duhet të mbajë përgjegjës autorët dhe organizatorët e sulmit të 24 shtatorit dhe të punojë me Forcën e NATO-s në Kosovë për të siguruar që një sulm tjetër si ky të mos ndodhë më.

Më lejoni të ritheksoj: Prioriteti ynë mbetet normalizimi i marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Të dyja vendet nënshkruan Marrëveshjen e Ohrit dhe aneksin e zbatimit të saj në shkurt dhe mars të vitit 2023, për të cilat BE-ja ka thënë se janë angazhime ligjërisht të detyrueshme. Ato shërbejnë si një udhërrëfyes për secilën palë për të ulur tensionet dhe për të ecur urgjentisht përpara në rrugët e tyre përkatëse evropiane. Progresi drejt paqes afatgjatë është me rëndësi jetike për popullin e Kosovës dhe Serbisë, si dhe për stabilitetin afatgjatë të rajonit. Falënderojmë misionet e OSBE-së në Kosovë dhe Serbi për punën e tyre të vazhdueshme, në kushte të vështira, për të ndihmuar që kjo të bëhet realitet.

Related Posts