Botë

Sistemi i ri i fluturimit | Çfarë është ‘FaceBoarding’ dhe cilët aeroporte europiane po e përdorin atë?!

Aeroportet në Itali po provojnë teknologjinë e re të sigurisë dhe imbarkimit, që do të thotë se pasagjerët nuk duhet të tregojnë dokumentet e tyre për të hipur në një fluturim. I quajtur “FaceBoarding”, sistemi përdor teknologjinë e njohjes së fytyrës për të lejuar udhëtarët të kalojnë nëpër kontrollet e sigurisë dhe portat e imbarkimit në vend që të tregojnë pasaportën, kartën e identitetit ose kartën e imbarkimit.

Pasagjerët duhet të regjistrohen në kioska në aeroport ose nëpërmjet një aplikacioni për të përdorur teknologjinë. FaceBoarding është një sistem biometrik që lejon pasagjerët të kenë akses në kontrollet e sigurisë dhe portat duke përdorur njohjen e fytyrës. Pasi të kenë bërë check-in për fluturimin, udhëtarët përdorin kioskat e aeroportit për të treguar dokumentet e tyre dhe për të skanuar fytyrën e tyre. Kjo më pas i lejon ata të përdorin FaceBoarding në vend që t’i shfaqin dokumentet e tyre përsëri.

Një aplikacion është gjithashtu duke u zhvilluar dhe shpreson të nisë në qershor, në mënyrë që pasagjerët të mund të regjistrojnë informacionin e tyre paraprakisht. Pasagjerët mund të vendosin nëse do të regjistrohen për një fluturim të vetëm apo për të gjitha fluturimet deri më 31 dhjetor 2025.

Pasi të regjistrohen, pasagjerët mund të kalojnë nëpër portat e caktuara në siguri dhe nëpër portat e imbarkimit pa treguar dëshmi identiteti ose një kartë imbarkimi. Sistemi i ri përdor softuerin e njohjes biometrike të krijuar nga kompania franceze e IT Thales dhe portat e sigurisë nga kompania zvicerane Dormakaba. Shpresohet se do të shkurtojë kohën e pritjes në portat e sigurisë dhe të imbarkimit.

FaceBoarding aktualisht është i disponueshëm për të gjithë pasagjerët mbi 18 vjeç në dy aeroporte në Itali: Milano Linate dhe Catania. Ata që nuk dëshirojnë të përdorin sistemin mund të hyjnë në sigurinë dhe portat si zakonisht duke përdorur dokumentin e tyre të identitetit dhe kartën e imbarkimit. ITA Airways dhe Scandinavian Airlines (SAS) janë regjistruar në sistem dhe është gjithashtu i disponueshëm për të gjitha linjat e tjera ajrore.

Related Posts