BotëShowbiz

Shën Valentini nesër: Pse kaq shumë amerikanë vazhdojnë të mbesin beqarë?

Kara Alaimo, profesoreshë e asociuar e komunikimit në Universitetin Fairleigh Dickinson, shkruan për çështjet që prekin gratë dhe mediat sociale. Pak përputhje në aplikacionet e takimeve po çojnë në martesë – apo edhe marrëdhënie kuptimplote, shkruan ajo.

Një numër rekord amerikanësh janë beqarë këtë festë të Shën Valentinit. Në vitin 2020 dhe 2021, shkalla e martesave goditi shifrat më të ulëta që kur qeveria filloi t’i gjurmonte shifrat në vitin 1867 – një prirje që ishte duke u zhvilluar shumë përpara pandemisë. Sipas hulumtimit të Qendrës Kërkimore Pew, një 25% e paprecedentë e 40-vjeçarëve nuk janë martuar kurrë. Ata që janë beqarë kanë shumë më pak gjasa të jetojnë me një partner romantik sesa në vitin 1990.

Një arsye paradoksale, për të cilën argumentoj në librin tim të ardhshëm, është: Aplikacionet e takimeve.

Dituria konvencionale, sigurisht, është se takimet në internet e kanë bërë më të lehtë takimin me njerëz. Ndërsa kjo mund të jetë e vërtetë, pak nga këto përputhje po çojnë në martesë – apo edhe në marrëdhënie kuptimplote. Në vitin 2019, vetëm 12% e amerikanëve kishin pasur ndonjëherë një marrëdhënie të përkushtuar me dikë që takuan në internet.

Në “Mbi ndikimin: Pse mediat sociale janë toksike për gratë dhe vajzat – dhe si mund ta kthejmë atë”, unë argumentoj se ky është rasti sepse aplikacionet e takimeve nuk funksionojnë siç reklamohen. Dizajni i tyre i shtyn njerëzit të qëndrojnë beqarë dhe madje t’i vlerësojnë njerëzit me të cilët takohen më pak se sa do të mendonin se nuk kishin shumë opsione të tjera në aplikacionet e takimeve. Por ka mënyra se si njerëzit mund t’i përdorin ato në mënyrë më strategjike.

Së pari, shumë uebsajte takimesh u bëjnë përdoruesve një sërë pyetjesh dhe pretendojnë se do t’i përdorin përgjigjet për t’i përshtatur ata me njerëzit e duhur. OKCupid, për shembull, thotë se përputh njerëzit bazuar në përgjigjet që ata japin në pikëpamjet e tyre për “çdo gjë, nga ananasi në pica, deri te të drejtat e votës”.

Së dyti, shumë kërkime të tjera na tregojnë se kur njerëzit janë të mbingarkuar me opsione, ata përgjigjen duke mos zgjedhur asnjërin prej tyre. Uebsajtet e takimeve u japin njerëzve përshtypjen se kanë shumë opsione, sepse gjithmonë duket se ka një person tjetër për të zgjedhur.

Kjo mund të ndihmojë për të shpjeguar pse gratë që intervistova për librin tim vazhdonin të ankoheshin se burrat me të cilët përputheshin i trajtonin aq tmerrësisht. Këto ditë, praktikat si “ghosting” dhe “situationships” janë një pjesë e zakonshme e peizazhit të takimeve. Në “Nothing Personal: My Secret Life in the Dating App Inferno”, Nancy Jo Sales shkruan se “tendenca destabilizuese” me të cilën janë përballur gratë vitet e fundit është “ndjenja fyese e superioritetit dhe mosrespektimi nga burrat me të cilët takoheshin dhe kryenin marrëdhënie.”

Një arsye tjetër, sigurisht, është se kur njerëzit takohen në internet, ata mund të kenë më pak arsye të shqetësohen për reputacionin e tyre. Ata mund të mos kenë miq ose kolegë të përbashkët, të mendojnë se do të ndeshen sërish me njëri-tjetrin nëse nuk vazhdojnë të takohen, apo edhe të dinë mbiemrat e njëri-tjetrit – të gjitha këto përndryshe do të vepronin si stimuj kundër sjelljes së keqe.

Sigurisht, njerëzit e të gjitha gjinive ndonjëherë e trajtojnë njëri-tjetrin në mënyrë të tmerrshme pasi përputhen në internet, por kur të huajt i trajtojnë gratë në mënyrë mizore ose të çrregullt, shpesh shtohen frika e dhunës seksuale. Ndërsa rreziku i dhunës seksuale nuk është ekskluziv për ndeshjet që ndodhin në internet, takimet dhe aplikacionet e tjera e kanë bërë më të lehtë se kurrë për të huajt – duke përfshirë kundërvajtës seksualë – të lidhen dhe të organizohen për t’u takuar personalisht. Dhe, siç shkruaj në librin tim, kam frikë se i gjithë abuzimi që përjetojnë gratë në aplikacionet sociale po normalizon abuzimin e grave edhe në jetën reale.

Gjithashtu në kundërshtim me mençurinë konvencionale, hulumtimet tregojnë se gratë janë më pak të interesuara për takime sesa burrat. Sipas Qendrës Kërkimore Pew, vetëm 38% e femrave beqare kërkojnë të dalin ose të kenë një lidhje, krahasuar me 61% të meshkujve beqarë. Shumë gra që intervistova për librin tim më thanë se i kishin fshirë fare aplikacionet e tyre pasi u sëmurën se po trajtoheshin keq. Në veçanti, thanë ata, shumë burra i shtynë duke folur pafund në këto aplikacione, por nuk dukej se nuk donin të takoheshin personalisht – ose, nëse takoheshin personalisht, shpesh nuk dukej se kishin ndonjë interes për të ndjekur një marrëdhënie.

Çfarë duhet të bëjnë njerëzit që kërkojnë dashuri? Pranoni që aplikacionet e takimeve nuk do ta bëjnë punën tuaj për ju. Investoni kohë duke shqyrtuar dhe përzgjedhur me kujdes profilet e njerëzve që duken sikur mund të jenë të duhurat për ju. Nëse dëshironi të jeni në një marrëdhënie të përkushtuar, deklarojeni këtë në profilin tuaj dhe ndiqni vetëm biseda dhe takime me njerëz që duket se kanë të njëjtin qëllim. Nëse nuk duken serioze, mos e merrni personalisht – thjesht fshijini ato dhe vazhdoni./CNN

Related Posts