Maqedoni

Rënia e cilësisë në arsim në RMV, pasojë e politikës

Në një kohë kur Maqedonia e Veriut përjeton një rënie dramatike në cilësinë e arsimit, ekspertët bëjnë thirrje për reforma thelbësore. Sipas një hulumtimi të fundit të opinionit publik nga Instituti për Kërkime Politike, mbi dy të tretat e qytetarëve mendojnë se sistemi arsimor në vend nuk ofron cilësi të mjaftueshme. Ndërsa në vitin 2019, 47.4% e qytetarëve ishin të pakënaqur, tani ky numër ka arritur në 69.7%.

Profesor Avzi Mustafa, nga Radion Evropa e Lirë, thekson se situata aktuale është rezultat i politikave të pasuksesshme dhe kopjimit të programeve të huaja pa studime paraprake. “Jemi dëshmitarë të një dekadence të vazhdueshme në fushën e arsimit. Arsimi ynë vuan nga mungesa e kushteve dhe politizimi i shkollave,” shtoi Mustafa.

Reforma e nevojshme përfshin rishikimin e kurrikulave dhe përmirësimin e kushteve në shkolla. Vllado Dimovski nga Qendra për Tolerancë dhe Mësim të Përjetshëm, sugjeron se ndryshime radikale janë të domosdoshme për të garantuar një arsim cilësor. Dimovski thekson se reforma duhet të adresojë mungesën e konsultimeve dhe të përfshijë ekspertë të fushës në procesin e vendimmarrjes.

Një prej sfidave kryesore mbetet politizimi i institucioneve arsimore, ku emërimet bëhen më shumë për interesa politike sesa për kompetencën në fushën e arsimit. Kjo situatë ka sjellë një cilësi të dobët të arsimit, siç dëshmohet edhe nga rezultatet e dobëta të vendit në testimin ndërkombëtar PISA.

Qeveria e re, e cila pritet të votohet shumë shpejt, ka në plan të kryejë reforma të rëndësishme në sektorin e arsimit, duke përfshirë digjitalizimin e teksteve mësimore dhe rishikimin e programeve. Këto ndryshime synojnë të përmirësojnë performancën e arsimit në Maqedoninë e Veriut në arenën ndërkombëtare.

Koalicioni qeverisës ka gjithashtu në agjendë konsultime për bashkimin e universiteteve në gjuhën shqipe, në përpjekje për të ngritur standardet dhe cilësinë e arsimit të lartë. Shpresat janë të larta për ndryshime thelbësore që do të sjellin një epokë të re për arsimin në Maqedoninë e Veriut.

Related Posts