Botë

Putin u bëri thirrje rusëve të kenë më shumë fëmijë

Familjet ruse duhet të kenë të paktën dy fëmijë për të siguruar mbijetesën etnike të kombit dhe tre ose më shumë në mënyrë që kombi të zhvillohet dhe të përparojë, tha presidenti rus Vladimir Putin.

Rusia ka pësuar humbje të rënda, por të panjohura që kur filloi një luftë kundër Ukrainës dy vjet më parë, dhe qindra mijëra njerëz janë larguar nga vendi për shkak të kundërshtimit ndaj konfliktit ose frikës nga mobilizimi, kujton Reuters.

Putin u tha punonjësve të një fabrike tankesh në rajonin Ural se dy fëmijë për familje është numri minimal nëse rusët duan të ruajnë identitetin e tyre.

“Nëse ne duam të mbijetojmë si një grup etnik – më saktë, si grupe etnike që banojnë në Rusi – duhet të ketë të paktën dy fëmijë,” tha ai.

Nëse çdo familje ka vetëm një fëmijë, popullsia do të zvogëlohet, tha ai.

Dhe nëse duam të zgjerohemi dhe të zhvillohemi, duhet të ketë të paktën tre fëmijë.

Putin e deklaroi veten mbështetës të “vlerave tradicionale” të bazuara në familjen, kombin dhe besimin e Kishës Ortodokse.

Gjatë 24 viteve të tij në pushtet, vendi kufizoi ashpër shprehjet e orientimit seksual dhe identitetit gjinor dhe ndaloi lëvizjen LGBT, duke e karakterizuar atë si “ekstremiste”.

Rusia po përballet me një rënie graduale të popullsisë që po vazhdon prej dy dekadash.

Zyra për Statistikat Shtetërore vlerësoi se kishte 146.4 milionë rusë në fillim të vitit 2023, që është një rënie nga pothuajse 149 milionë 20 vjet më parë, por një rritje nga 143 milionë, që ishte popullsia ruse midis 2007 dhe 2012.

Related Posts