Showbiz

Pse puthen njerëzit në mesnatën e Vitit të Ri?

Gjatë sezonit të festave, ka shumë tradita festive në të cilat njerëzit marrin pjesë, edhe nëse nuk janë të sigurt pse i bëjnë ato.

Njëra nga traditat është puthja dhe përqafimi me personat e dashur kur shënon ora 00:00. Edhe pse është një mënyrë e mirë për të sjellë vitin e ri, a e keni menduar ndonjëherë arsyen e këtij veprimi?

Mendohet se e ka origjinën nga kulturat e lashta dhe i ka rrënjët në bestytni. Në folklorin gjerman dhe anglez, personi i parë që takoni në Vitin e Ri përcakton nëse keni fat të mirë apo të keq në vitin e ardhshëm. Do të thotë, puthja e një personi të dashur në mesnate do të tregojë një marrëdhënie të fortë gjatë gjithë vitit 2024. Jo vetëm kaq, por tradita historike mund të gjurmohet tek romakët, të cilët kënaqeshin në një festë pagane Saturnalia në fund të dhjetor. Festimet përfshinin kostume dhe gosti bujare.

Pra, disa besojnë se t’i japësh dikujt një puthje në mesnatë është një version më i zbutur i kësaj tradite të lashtë. Përveç kësaj, puthja në mesnatë ishte gjithashtu traditë gjatë Rilindjes. Në mesnatë, njerëzit hiqnin maskat e tyre dhe puthjet ishin një mënyrë për të pastruar njëri-tjetrin nga e keqja. Ishte një mënyrë për të nisur vitin e ri me një plan të pastër, sipas Joanne Ëannan, autore e “Kissory: Një vështrim i ëmbël dhe seksi në historinë e puthjes.

Sipas GQ, gjatë festimit të vitit të ri skocez, Hogmanay, është traditë të puthësh të gjithë personat në dhomë dhe jo vetëm një, për të krijuar një lidhje sa më të ngushtë me miqtë dhe të huajt.

Në SHBA, emigracioni gjerman ndikoi në mënyrën se si amerikanët festojnë natën e Vitit të Ri tani.

Alexis McCrossen, profesor i historisë në Universitetin Metodist Jugor dhe ekspert i festës tha: Shumë emigrantë gjermanë u shpërngulën në qytetet amerikane dhe i dhanë formë shumë kulturës amerikane. Ata patën një ndikim në shfaqjen e natës së Vitit të Ri si një kohë për të festuar dhe festuar.

Related Posts