Maqedoni

Provimi i maturës shtetërore u shpërnda në Viber, Qendra Shtetërore e Provimeve sot mban mbledhje

Qendra Shtetërore e Provimeve (QSHP) sot (3 qershor) në kolegium ekspertësh do të vendosë për mënyrën e veprimit të vlerësuesve në lidhje me transkriptin e ndodhur të shtunën, të provimit në gjuhën amtare – i pari nga dy provimet eksterne të maturës shtetërore, tha për AIM, drejtoresha e QSHP, Biljana Mihajlovska.

Vendimi do të bëhet i ditur gjatë ditës, ndërsa nesër do të kenë takim në Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës, përcjell Telegrafi Maqedoni.

Siç informoi Mihajlovska, në një grup të Viber-it, i cili ekzistonte edhe para provimit, testi është shpërndarë menjëherë me fillimin e provimit në gjuhën amtare dhe letërsi, ndërsa linkun QSHP-së ia kanë dërguar nxënësit dhe prindërit.

“Pasi ka filluar provimi na ka ardhur një link se testi është shpërndarë në grupin në Viber. Kështu, pasi nxënësit u ulën dhe u dhanë testet e tyre për të filluar provimin, një student bëri foto të testit bosh dhe e vendosi atë në grupin e Viberit me qëllim që dikush tjetër t’i ndihmonte t’i përgjigjen pyetjeve. Pastaj disa studentë ndanë mes tyre se çfarë mendonin se do të ishte përgjigja e saktë”, tha Mihajlovska.

Në një prononcim për AIM, drejtoresha e QSHP-së thotë se edhe pse përmendet numri prej shtatë mijë të përfshirë në grup, nuk është numri i atyre që e kanë parë apo e kanë shfrytëzuar linkun sepse gjatë provimit studentët nuk kanë pasur celularë me vete. Shtatë mijë ishin anëtarë të grupit të viber-it që u krijua pak kohë më parë.

Nuk dihet se kush e ka bërë foton e testit dhe kush e ka ndarë në grup, sepse, siç tha, nuk do të thotë se nxënësit i përdorin emrat e tyre në grupin në Viber, dhe QSHP nuk ka autoritet të hetojë.

“Ajo që synojmë të bëjmë dhe, pavarësisht grupeve të Viber-it, e kemi bërë prej vitesh, është të përcaktojmë nëse ka dy teste identike, pra pjesë të tekstit. Kur ta konstatojmë, nuk na duhet grup Viber për një gjë të tillë”, shtoi Mihajlovska.

Ndryshe, maturantët të shtunën i janë nënshtruar provimit të detyrueshëm ekstern, për të cilin janë regjistruar 10.088 kandidatë për gjuhë dhe letërsi maqedonase, 4.189 për gjuhë dhe letërsi shqipe dhe 315 kandidatë për gjuhë dhe letërsi turke.

Të shtunën e ardhshme, më 8 qershor, do të zhvillohet provimi i dytë (zgjedhor) ekstern. Rezultatet paraprake të dy provimeve eksterne do të publikohen jo më vonë se data 8 korrik, pra 30 ditë pas provimit të fundit ekstern./Telegrafi/

Related Posts