Botë

Patatja më e shtrenjtë në botë kushton deri në 500 euro për kilogram

Pjatat me patate janë bërë të domosdoshme në dietën e përditshme për një sërë arsyesh: patatet rriten lehtë, rendimenti i tyre është i madh, janë të pranishme në dietë gjatë gjithë vitit, janë të ngopura, mund të përgatiten lehtësisht në mënyra të ndryshme, dhe janë shumë të lira.

Megjithatë, patatet e vogla të verdha që vijnë nga ishulli i vogël francez Noirmoutier, në perëndim të Nantes janë më të shtrenjtat në botë dhe çmimi i tyre shkon deri në 500 euro për kilogram.

Ato rriten vetëm në tokën ishullore të pasur me minerale të Gjirit Biscay – një copë toke që mban erë oqeani dhe alga deti.

Patatet Bonnotte rriten me kujdes dhe korren edhe më me kujdes në kulmin e pjekurisë në maj, i cili zgjat vetëm një javë.

Në atë kohë, 2500 mbledhës mblidhen nga agimi deri në perëndim të diellit për të mbledhur patatet më të shtrenjta në botë.

Kjo patate më e shtrenjtë ka një aromë delikate limoni, ka erë si arrat dhe karakterizohet nga një shije e kripur, minerale që mbetet në qiell për një kohë të gjatë.

Përdoret për supa, sallata, kremra apo pure, por sido që të përdoret – më e rëndësishmja është të mos zhvishet lëkura, e cila ruan thelbin e detit dhe të tokës.

Ishulli në bregun perëndimor të Francës ia detyron famën e tij jo vetëm patateve, por edhe arkitekturës së mrekullueshme, dhjetëra kilometrave plazhe me rërë dhe pishave aromatike. Ai lidhet me kontinentin me një argjinaturë shekullore dhe një urë më të re, e cila të çon në një oazë të denjë për vëmendje.

Related Posts