Botë

OKB: Nëse lufta vazhdon, Gaza do të përballet me urinë ekstreme

Kombet e Bashkuara thonë se Gaza është në rrezik të urisë nëse lufta mes Izraelit dhe Hamasit vazhdon.

Një e katërta e familjeve – afërsisht 500,000 njerëz – po përballen me “kushte katastrofike”, zbuloi një agjenci e OKB-së për sigurinë ushqimor. Zbulimi thotë se e gjithë popullsia e territorit prej rreth 2.2 milion njerëz po vuan nga mungesa akute ushqimore.

“Askush në Gaza nuk është i sigurt nga uria,” tha Cindy McCain nga Programi Botëror i Ushqimit i OKB-së (WFP). “Qasja humanitare është e nevojshme tani që furnizimet të rrjedhin në dhe në të gjithë Gazën, dhe që civilët të marrin në mënyrë të sigurt ndihma për shpëtimin e jetës”.

Raporti u publikua të enjten nga Klasifikimi i Fazës së Sigurisë Ushqimore të Integruar (IPC), një organ i OKB-së që vlerëson sigurinë ushqimore në vendet e prekura nga konflikti ose fatkeqësitë natyrore, ku thotë se “sasia e mallrave, përfshirë ushqimin, të lejuara për të hyrë në Rripin e Gazës janë kryesisht të pamjaftueshme”.

Kamionët kanë sjellë ndihma në Gaza nga Egjipti për javë të tëra, por WFP kohët e fundit vlerësoi se vetëm 10% e ushqimit të nevojshëm po shkon aktualisht në territor. Të mërkurën, një kolonë që transportonte ndihma nga Jordania kaloi në Gaza përmes Izraelit për herë të parë që nga fillimi i luftës.

Këshilli i Sigurimit i OKB-së ndërkohë po përpiqet të bjerë dakord për një votim që kërkon më shumë ndihmë për të hyrë në Gaza. SHBA ka shprehur mbështetje për projekt-rezolutën e fundit pasi më herët shprehu “shqetësime të përhapura” me një version të mëparshëm që kërkonte një armëpushim – diçka që SHBA është kundër, duke thënë se do të përfitonte vetëm nga Hamasi.

Ndërkohë luftimet në dhe rreth Gazës vazhdojnë. Autoritetet e Hamasit akuzuan të enjten Izraelin për sulmin në vendkalimin Rafah – duke vrarë katër persona, duke përfshirë drejtorin e kalimit Kerem Shalom të rihapur së fundmi. Ushtria izraelite nuk ka komentuar mbi incidentin e raportuar.

Në fillim të kësaj jave, Hamasi tha se numri i njerëzve të vrarë në Gaza në 10 javë luftime kishte kaluar 20,000.

Related Posts