Shëndet & Style

Këto vitamina dhe minerale ngadalësojnë plakjen e trurit

Ndërsa plakemi, shëndeti i trurit tonë bëhet i më i rëndësishëm për ruajtjen e mirëqenies sonë të përgjithshme

Rënia njohëse është një pjesë e natyrshme e plakjes, por hulumtimet e reja tregojnë se disa vitamina dhe minerale mund të luajnë një rol kyç në ruajtjen e funksionit të trurit dhe parandalimin e rënies njohëse që ka të bëjë me moshën.

Acidet yndyrore omega-3

Acidet yndyrore omega-3, veçanërisht acidi eicosapentaenoic (EPA) dhe acidi docosahexaenoic (DHA), janë përbërës integral të membranave qelizore të trurit.

Këto acide yndyrore shfaqin veti antiinflamatore dhe antioksiduese, duke promovuar funksionin e shëndetshëm të trurit. Peshqit yndyrorë si salmoni, arrat, farat e lirit dhe farat chia janë burime të shkëlqyera të acideve yndyrore omega-3.

Konsumimi i rregullt mund të zvogëlojë rrezikun e rënies njohëse dhe të kontribuojë në shëndetin e përgjithshëm të trurit, transmeton Telegrafi.

Fosfatidilserina

Fosfatidylserina është një fosfolipid që është një komponent kyç i membranave qelizore, veçanërisht në tru. Ai ka një rol në çlirimin e neurotransmetuesve dhe është studiuar për potencialin e tij për të mbështetur funksionin kognitiv. Ndërsa trupi prodhon fosfatidilserinë, suplementet që rrjedhin nga soja ose burime të tjera janë gjithashtu të disponueshme, shkruan Times of India.

Antioksidantë (vitamina C dhe E)

Antioksidantët, si vitaminat C dhe E, luajnë një rol kyç në mbrojtjen e trurit nga stresi oksidativ. Stresi oksidativ, i shkaktuar nga radikalet e lira, mund të kontribuojë në rënien njohëse të lidhur me plakjen. Agrumet, manaferrat, arrat, farat dhe perimet me gjethe jeshile janë burime të pasura të vitaminës C, ndërsa vitamina E gjendet në ushqime si bajamet, farat e lulediellit dhe spinaqi.

Related Posts