Botë

Italia do të ndajë 45 milionë euro për rindërtimin e qendrës historike të Odesës

Italia do të ndajë 45 milionë euro për rindërtimin e qendrës historike të Odesës të shkatërruar nga lufta.

Kjo u tha në një takim të Ministrit në detyrë të Kulturës dhe Politikës së Informacionit të Ukrainës Rostyslav Karandieiev me të dërguarin special për rindërtimin e Ukrainës Davide La Cecilia dhe konsullin e ambasadës italiane në Ukrainë Stefano Moser, raporton Ukrinform, duke cituar shërbimin për shtyp të Ministrisë së Kulturës dhe Politikës së Informacionit të Ukrainës.

Sipas raportit, palët diskutuan një projekt për të rindërtuar qendrën historike të Odesës të shkatërruar nga lufta.

Gjatë takimit, La Cecilia foli për planin për restaurimin e Odesës. Sipas tij, projekti përfshin tre pjesë, duke përfshirë restaurimin e Katedrales së Shndërrimit, mbrojtjen dhe llogaritjen digjitale të 52 objekteve të trashëgimisë kulturore të përfshira në listën e UNESCO-s të Trashëgimisë Botërore në Rrezik, si dhe zhvillimin e një masterplani për qytet, i cili do të përfshijë rekomandime në lidhje me zhvillimin e Odesës dhe përfshirjen e fondeve të tjera dhe vendeve partnere në rimëkëmbje.

Ai shtoi se kostoja totale e një plani trevjeçar është 45 milionë euro.

“Për sa i përket Katedrales së Shndërrimit, hapi i parë është rivendosja e çatisë, si dhe mbyllja e vrimës së shkaktuar nga një raketë. Ne planifikojmë t’i kryejmë këto punime para fillimit të dimrit të vitit 2024. Tashmë janë bërë gjysmë milioni euro ndahen për restaurimin e çatisë, në përgjithësi kemi në plan të ndajmë 2 milionë euro për restaurimin e kishës”, tha La Cecilia.

Sipas tij, UNESCO mund të ofrojë ndihmë në zbatimin e planit të rimëkëmbjes. Në veçanti, është planifikuar të përfshihet zyra përfaqësuese ukrainase e organizatës dhe të krijohet një bord mbikëqyrës me pjesëmarrjen e institucioneve italiane dhe ukrainase, si dhe të UNESCO-s.

Karandieiev, nga ana tjetër, falënderoi partnerët e Ukrainës për iniciativën. Ai vuri në dukje se ideja e krijimit të një bordi të përbashkët mbikëqyrës është e rëndësishme, pasi do të çojë në zbatimin sistematik të planit të restaurimit.

La Cecilia tha se aspektet e bashkëpunimit midis institucioneve do të zbatohen si pjesë e një marrëveshjeje midis Ukrainës, Italisë dhe UNESCO-s./Ukrinform

Related Posts