Tech & Auto

Inteligjenca artificiale, mund të shpëtojë mijëra jetë në vit

Inteligjenca artificiale (AI) mund të përdoret për të parashikuar nëse dikush do të ketë një atak në zemër në 10 vitet e ardhshme , ka zbuluar një studim i Universitetit të Oksfordit . Kjo teknologji mund të shpëtojë mijëra jetë, por edhe të përmirësojë trajtimin e pacientëve, besojnë shkencëtarët, shkruan “The Guardian”.

Studimi, i sponsorizuar nga Fondacioni Britanik i Zemrës (BHF) , hetoi se si një makinë inteligjente mund të përmirësojë saktësinë e skanimeve të tomografisë së kompjuterizuar (CT) të zemrës, të cilat përdoren për të zbuluar mpiksjen e gjakut ose ngushtimin në arterie.

Hulumtimi ynë tregoi se disa pacientë që vijnë në spital me dhimbje gjoksi, dhe më pas mjekët i inkurajojnë dhe i dërgojnë në shtëpi, kanë një rrezik të lartë të atakut në zemër në 10 vitet e ardhshme, edhe nëse nuk ka asnjë gjurmë sëmundjeje në to. arteriet – ka thënë ai për “Guardian” Prof. Karalambos Antoniades, kreu i mjekësisë kardiovaskulare në BHF dhe drejtor i Qendrës së Oksfordit për Imazhe dhe Ndërhyrje Multidisiplinare Akute.

Kemi treguar se imazhet e sakta mund të ndryshojnë dhe përmirësojnë trajtimin e shumë pacientëve me zemër – shtoi ai.

Studiuesit analizuan më shumë se 40,000 pacientë të cilët kishin skanime të rregullta CT të zemrës në tetë spitale britanike dhe më pas i ndoqën ata për një mesatare prej 2.7 vjetësh.

Inteligjenca artificiale u testua në 3393 pacientë të tjerë gjatë tetë viteve dhe ishte në gjendje të parashikonte me saktësi rrezikun e sulmit në zemër.

“Shpresojmë që ky mjet me inteligjencë artificiale të zbatohet së shpejti edhe në spitale të tjera, se do të ndihmojë në parandalimin e mijëra vdekjeve nga infarkti”, tha Antoniades.

Profesor Nilesh Samani, drejtor mjekësor i BHF, tha se ky hulumtim tregon vlerën e teknologjisë së bazuar në AI në identifikimin e atyre që janë më të rrezikuar nga ataku në zemër.

Related Posts