Tech & Auto

“Hëna po tkurret”- Shkencëtarët lëshojnë paralajmërimin e frikshëm

Shkencëtarët thonë se sateliti i Tokës, Hëna është duke u tkurrur si “rrush i thatë” duke nënkuptuar se njerëzit mund të mos jenë në gjendje ta bëjnë banueshme, sipas gjetjeve të publikuara në Revistën e Shkencave Planetare.

Kjo vjen derisa kompani të shumta hapësinore shpresojnë që një ditë të ndërtojnë një bazë në Hënë për të hulumtuar jetën në hapësirë.

Problemet tek Hëna si duket filluan prej se u formua për herë të parë rreth 4.53 miliardë vjet më parë.

Brendësia thonë shkencëtarët filloi të ftohet dhe gjatë qindra milionë vjetëve të fundit, kjo ftohje ka çuar në tkurrjen e saj 100 metra në perimetër.

Kjo tkurrje ka vazhduar gjerë më sot.

Peizazhi hënor ka ndryshuar me kalimin e kohës dhe tkurrja e vazhdueshme ka çuar në disa ndryshime sipërfaqësore rreth Polit Jugor të Hënës – një zonë kyçe për banimin e ardhshëm njerëzor.

Studiuesit i dhanë shkas një mori gabimesh në atë rajon me një nga tërmetet më të fuqishme të hënës të regjistruar nga sizmometrat Apollo më shumë se 50 vjet më parë.

Related Posts