Botë

Hamasi: Nuk ka lirim pengjesh pa iu dhënë fund sulmeve në Gaza

Hamasi ka përjashtuar çdo lirim tjetër pengjesh derisa Izraeli të ndërpresë sulmet në Gaza. Izraeli thotë se ka vrarë më shumë se 2,000 luftëtarë të Hamasit në Gaza që armëpushimi në fillim të muajit, kur më shumë se 100 pengje u liruan. Rreth 120 persona të rrëmbyer nga Izraeli më 7 tetor besohet se janë ende në peng.

Negociatat për një armëpushim të ri janë duke u zhvilluar në Kajro, megjithëse bisedimet fillestare të mërkurën nuk patën asnjë marrëveshje. Hamasi tha: “Ekziston një vendim kombëtar palestinez që nuk duhet të flitet për të burgosur apo marrëveshje shkëmbimi, përveç pas një ndërprerjeje të plotë të agresionit”.

Deklarata e Hamasit e vendos qeverinë izraelite në një pozitë shumë të vështirë. Ajo ka thënë se mendon se mënyra më e mirë për lirimin e pengjeve është presioni ushtarak ndaj Hamasit dhe organizimi i operacioneve të shpëtimit. Por deri më tani kjo qasje nuk ka funksionuar vërtet. Vetëm një peng është shpëtuar.

Qeveria izraelite është gjithashtu nën presion të madh nga të afërmit e pengjeve që mbahen ende, me disa që thonë se strategjia e forcës nuk po funksionon. Hamasi po ushtron presion mbi Izraelin që ta ndalojë luftën krejtësisht, por pa asnjë garanci se grupi do të ndalojë veprimet e tij të armatosura.

Të premten herët, ministria e shëndetësisë e drejtuar nga Hamasi tha se numri i vdekjeve ka shkuar në 20,057, duke përfshirë të paktën 8,000 fëmijë dhe 6,200 gra. Kombet e Bashkuara vazhdojnë përpjekjet për të miratuar një rezolutë për një armëpushim, që do të lejonte sa më shumë ndihma në enklavën e rrethuar./abcnews.al

Related Posts