Botë

Gjermania nis ndryshimet nga 1 shkurti, 45 kompani punë vetëm 4 ditë në javë

Me mungesën e fuqisë punëtore që po bën presion shtesë mbi ekonominë e ngadaltë të motorit të eurozonës, dhjetëra kompani në Gjermani po përgatiten të eksperimentojnë me punën katër-ditore.

Nga 1 shkurti dhe për gjashtë muajt e ardhshëm, 45 kompani do të japin një ditë pushimi shtesë në javë për qindra punonjës pa u ulur pagat. Qëllimi i eksperimentit, i cili ka edhe përfitime për mjedisin, sipas DË, është të zbulojë nëse sindikatat kanë të drejtë që puna katërditore do të rrisë produktivitetin e një stafi më të shëndetshëm dhe më të lumtur, raporton Bloomberg.

Megjithëse stafi do të punojë më pak orë gjatë eksperimentit për të njëjtën pagesë, prodhimi i tyre duhet të mbetet i pandryshuar ose edhe të rritet, sipas organizatës jofitimprurëse 4 Day Week Global me bazë në Zelandën e Re, e cila drejton këtë projekt pilot.

Përveç kësaj rritjeje të produktivitetit, kompanitë pritet të përfitojnë gjithashtu nga një reduktim i mungesës së kushtueshme të punonjësve për shkak të stresit, sëmundjeve dhe temperaturës. Mesatarja prej 21.3 ditësh që gjermanët nuk ishin në gjendje të punonin në vitin 2022 nënkuptonte një humbje prej 207 miliardë euro në vlerë të shtuar, sipas Institutit Federal për Sigurinë dhe Shëndetin në Punë.

Related Posts