Maqedoni

Dorëheqja e Shaqir Fetait është më pa dhimbje pyetje për vetë institucionin

Serjozha Nedelkovski – gazetar.

Fërkimet në BFI duket se nuk kanë fund, pasi Reis Fetai plotësoi kushtet ligjore për pension, filloi të çlirohej përkohësisht nga disidentët në radhët e Rijasetit të BFI-së, të cilët nga ana e tyre, si organ kolegjial ​​kushtetues i BFI-së, vendos për emërimin dhe shkarkimin e Reisul Ulema-s dhe Sekretarit të Përgjithshëm të BFI-së, ndër të tjera, vendos për operacionet e përgjithshme administrative-juridike dhe ekonomiko-financiare të BFI-së.

Në vend të urtësisë së Reisit Fetai për t’u përballur me realitetin dhe për të kapërcyer një situatë kaq të tensionuar, me 5 (pesë) të lëshuar më parë anëtarë të Rijasetit, disa prej të cilëve tashmë kanë aktgjykime të shkallës së parë që shpallin të pavlefshme vendimet e Reisul Ulemasë së Gjykatës së Lartë për shkarkimin e anëtarëve të Rijasetit, gjë që nënkupton se Reis Fetai në mënyrë të paligjshme ka marrë vendime për përfitime personale dhe në mënyrë të kundërligjshme e ndryshoi strukturën e Rijasetit për vazhdimin e mandatit të tij me anëtarët e tjerë të mendimit të tij, vendim i fundit me të cilin Reis Fetai shkoi edhe më tej në thellimin e situatës së pakëndshme në BFI duke shkarkuar dy myftinjtë pa u thirrur më parë në një seancë të Rijasetit ,është shumë befasuese. Në të njëjtën kohë Myftiu prof. Dr. Qani Nesimi, i cili gëzonte autoritet të madh në Myftininë e Tetovës, si dhe më gjerësisht në radhët e BFI-së, si dhe profesor universitar
Përgjigjen përkatëse për Reis Fetain, nga ku organi bazë kushtetues i BFI-së – Myftini i Tetovës, i cili e ka të vetmen të drejtë të garantuar kushtetuese për propozimin e kandidatëve të mundshëm për myfti, njëzëri në vendimin e tij shprehu mendimin e tij – prof. Dr. Qani Nesimi mbetet Myftiu i Tetovës.

Kur rritja e pagave të zyrtarëve tashmë është një temë tabu në publik, kjo temë ndër të tjera ka nisur të diskutohet edhe në radhët e BFI-së, nga ku absolutisht askush nuk e di se sa është paga e kryeshefit Shaqir Fetai. Shtrohet pyetja nëse kryeshefi i ekzekutivit e përcakton vetë pagën apo nga ana tjetër, duhet të vendoset nga Drejtoria e BFI-së si autoriteti kompetent. Nëse burimet financiare të BFI-së janë të përcaktuara nga vetë kushtetuta dhe kryesisht vijnë nga besimtarët, mendojmë se është e drejtë që Presidenti të shpallë publikisht pagën e tij, e cila sipas informacioneve është disa herë më e lartë se të ardhurat e Presidentit të Shtetit. Duke marrë parasysh që BFI nuk komunikon me media, dhe në të kaluarën kemi mbetur me pyetje pa përgjigje të dorëzuara në shërbimet e BFI-së, megjithatë këtë herë publikisht i bëjmë pyetjen Reisit Fetait: A është e vërtetë që paga juaj vjetore bruto është rreth 90.000 (nëntëdhjetë mijë) euro, pra paga bruto mujore 7.500 (shtatë mijë e pesëqind) euro, ku nuk përfshihen shtesat tjera, si tarifat, mëditjet… etj?! Dhe a ka një vendim të duhur të Rijasetit të BFI-së për shumën e të ardhurave mujore të Reisit Shaqir Fetai? Më tej, pyetja publike e myftiut të Tetovës, prof. Dr. Qani Nesimi, i cili publikisht në një konferencë për media deklaroi se vetë Reisi Fetai ka deklaruar se ka marrë dhuratë sigurimin policor edhe pse i ishte refuzuar në dy raste të mëparshme, kështu që është shumë e çuditshme që për më shumë se tre vjet askush nuk ka njoftuar Rijasetin sepse Reis Fetai aty ka siguri të rreptë policore. Nga ana tjetër, në opinion u ngrit një pyetje serioze për shkollën e mesme islame të Medresesë Isa Beu, nga ku theksohet se Reis Fetai, në kundërshtim me kompetencat kushtetuese, ndryshoi planin e programit të këtij institucioni arsimor, gjithçka për t’i mundësuar vajzës së tij të jetë mësuese adekuate, pavarësisht se ajo ligjëron deri në pesë lëndë në kundërshtim me të gjitha procedurat pedagogjike : Biologji, Fizikë, Kimi, Gjeografi dhe Edukim Fizik, pas së cilës hapet punë serioze për Inspektoratin Arsimor Shtetëror. Dhe për këtë ka heshtje absolute nga BFI! Shtrohet edhe pyetja, a do të kapërcehen me arsye kushtet e BFIsë?! Sipas njohësve të situatës në institucion, dorëheqja e kryeshefit Shaqir Fetai, pasi tashmë i ka plotësuar kushtet ligjore për pension, është zgjidhja më pa dhimbje për vetë institucionin. Skenarët e tjerë do të ishin shumë më shqetësues, sidomos në këtë periudhë kur tashmë ka një situatë me çështjen e hapur politike të ndryshimeve kushtetuese në Kuvend dhe kur vendi tashmë po shkon përfundimisht në zgjedhje parlamentare dhe presidenciale, pra situata të tensionuara më tej me të paligjshme dhe Vendimet antikushtetuese të Reis Fetait do ta çojnë BFI-në në një krizë më të rëndë. Të paktën kështu shkruhet në librin e ngjarjeve të kaluara në BFI, në vend të tensioneve të ndryshme të paparashikuara në përmasa më të gjera, në fund të fundit një gjë është gjithnjë e më e rëndësishme në një mënyrë apo tjetër: Reis Shaqir Fetai nuk ka qetësi, keni humbur. Koha juaj e çmuar pa lëvizur nga një pikë e vdekur, heshtja ndaj medias dhe publikut nuk është zgjidhje, përkundrazi – ka çmimin e vet. Dhe për reforma dhe një institucion të hapur për publikun dhe besimtarët, për moralin dhe hyjnoren – është e qartë se nuk ka asgjë nga kjo.

Related Posts