Botë

Bundestagu i Gjermanisë voton për t’i siguruar Ukrainës sisteme të armëve me rreze të gjatë veprimi

Bundestagu i Gjermanisë ka mbështetur një rezolutë të paraqitur nga koalicioni qeveritar, i cili përfshin një detyrim për të furnizuar Ukrainën me “sisteme dhe municione të nevojshme shtesë të armëve me rreze të gjatë veprimi”.

Votimi u zhvillua të enjten, më 22 shkurt, sipas një korrespondenti të Ukrinform.

Gjatë votimit, 382 deputetë votuan për rezolutën “Dhjetë vjet luftë e Rusisë kundër Ukrainës – duke mbrojtur me vendosmëri Ukrainën dhe Evropën”, 284 votuan kundër dhe dy abstenuan.

Në të njëjtën kohë, rezoluta nuk specifikon se për cilat sisteme të armëve me rreze të gjatë bëhet fjalë. Në të njëjtën kohë, deputetët gjermanë më herët të enjten hodhën poshtë kërkesën nga blloku i opozitës CDU/CSU për transferimin e raketave të lundrimit Taurus në Ukrainë.

Ambasadori i Ukrainës në Gjermani, Oleksii Makeiev, tha se gjatë përgatitjes së dokumentit, disa deputetë gjermanë “nënkuptonin” raketat Taurus, ndërsa të tjerët jo.

Gjatë debatit, ligjvënësit gjermanë e quajtën sulmin rus ndaj Ukrainës më 24 shkurt 2022 “hapi më drastik deri më sot në një politikë gjithnjë e më agresive kundër Evropës së lirë dhe demokratike në vitet e fundit”. Ata gjithashtu theksuan se presidenti rus Vladimir Putin po e bënte këtë luftë për të qëndruar në pushtet dhe për të zbatuar fantazitë e tij të superfuqisë perandorake.

Deputetët vunë në dukje në fjalimet e tyre se nëse udhëheqja ruse nuk ndalet, ajo do të përpiqet të vazhdojë politikën e saj perandorake jashtë Ukrainës. Në funksion të kësaj, është e nevojshme të mbështetet Ukraina në të drejtën e saj për të zgjedhur lirisht aleancat dhe për të shkuar drejt anëtarësimit në NATO. /

Related Posts