Maqedoni

Abdiu-Halili: Skriningu përfundoi. Jemi të gatshëm për hapjen e klastereve dhe vazhdimin e procesit reformues

Maqedonia e Veriut me sukses përfundoi skriningun me Komisionin Evropian.

Sot në agjendë në Bruksel u mbajt skriningu bilateral për Kapitullin 31 – “Politika e jashtme e sigurisë dhe mbrojtjes” si pjesë e klasterit 6 – Marrëdhëniet e jashtme.

Pjesë e delegacionit qeveritar për këtë kapitull ishin: Zëvendëskryeministri dhe Kryenegociatori Mariçiq, Ministri i Punëve të Jashtme Osmani, si dhe Sekretarja Shtetërore dhe Zëvendës Kryenegociatorja me BE-në Drita Abdiu Halili.

“Gjatë skriningut pamë se si shtet kemi nivel të mirë të harmonizimit të legjislacionit, por sfidë mbetet zbatimi. Për të arritur kriteret e BE-së duhet të punohet në mënyrë intensive në periudhën e ardhshme, gjatë hapjes së klasterave, mbylljes së kapitujve, reformimit dhe zhvillimit të vendit tonë, deri në anëtarësimin e plotë në Union në vitin 2030”, tha Abdiu. -Khalili në fjalën e saj përmbyllëse.

Në kapitullin 31 kemi 100% harmonizim me legjislacionin e BE-së, për faktin se jemi vend anëtar i NATO-s dhe në vazhdimësi kemi punuar për harmonizimin e politikës së jashtme, të mbrojtjes dhe sigurisë me atë të BE-së dhe Aleancës së NATO-s.

Më tej, në fjalimin përmbyllës të saj para Komisionit Evropian, Zëvendëse kryenegociatorja me BE-në dhe Sekretarje Shtetërore në Sekretariatin për Çështje Evropiane (SÇE), Drita Abdiu-Halili, tha se si shtet kemi dëshmuar se jemi të gatshëm të vazhdojmë negociatat, të vazhdojmë hapjen e klasterave dhe të arrijmë qëllimin tonë strategjik, anëtarësimin e plotë në BE deri në vitin 2030.

Duhet të përmendim se skriningu me Komisionin Evropian filloi më 15 shtator 2022. Qëllimi i skriningut ishin gjithsej 33 kapituj dhe 3 sfera, me mbi 90 ditë seanca aktive të skriningut në Bruksel, 850 prezantime nga delegacioni maqedonas. Në këtë proces u përfshinë më shumë se 900 ekspertë nga 206 institucione të administratës sonë shtetërore, si dhe 800 ekspertë nga Komisioni Evropian. Gjatë 15 muajve, sa zgjati procesi i skriningut, nga ana e Komisioni Evropian u prezantuan mbi 4500 akte, masa, rregullore dhe direktiva.

Related Posts