Shëndet & Style

Fruti antioksidues i verës që i bën mirë zemrës dhe përmirëson gjumin

Një nga frutat më të shijshme të verës, qershitë kanë veti që i bëjnë ato thelbësore në dietën tonë.

Ato zvogëlojnë inflamacionin, përmirësojnë gjumin, rrisin shëndetin e zemrës dhe përshpejtojnë rikuperimin pas ushtrimeve.

Më poshtë janë pesë përfitime të rëndësishme shëndetësore të qershive.

Ato janë plot me lëndë ushqyese.

Të gjitha varietetet e qershive përmbajnë shumë lëndë ushqyese, fibra, vitamina dhe minerale.

Vitamina C është e rëndësishme për forcimin e sistemit imunitar dhe lëkurës, ndërsa kaliumi është thelbësor për muskujt, funksionin nervor dhe rregullimin e presionit të gjakut.

Qershitë janë gjithashtu një burim i mirë i fibrave, të cilat kontribuojnë në funksionimin e duhur të tretjes, duke e ushqyer sistemin tretës me baktere të dobishme të zorrëve dhe duke rritur lëvizshmërinë e zorrëve. Së fundmi, ato ofrojnë vitamina B, vitaminë K, mangan, bakër dhe magnez.

Ato janë të pasura me antioksidantë dhe përbërës anti-inflamatorë.

Përqendrimi i lartë i përbërësve bimorë në qershi mund të jetë përgjegjës për shumë përfitime shëndetësore të këtij fruti.

Në mënyrë specifike, përmbajtja e tyre e lartë antioksiduese ndihmon në luftimin e stresit oksidativ, një gjendje e lidhur me shumë sëmundje kronike dhe plakje të parakohshme.

Qershitë janë gjithashtu të pasura me polifenole, një grup i madh kimikatesh bimore që ndihmojnë në luftimin e dëmtimit të qelizave, zvogëlojnë inflamacionin dhe përmirësojnë shëndetin e përgjithshëm. Dietat e pasura me polifenole mund të mbrojnë nga disa sëmundje kronike, të tilla si sëmundjet e zemrës, diabeti dhe lloje të caktuara të kancerit.

Ato gjithashtu përmbajnë karotenoide si beta-karoteni dhe vitamina C, të cilat kanë veti anti-inflamatore dhe antioksiduese.

Ato përshpejtojnë rikuperimin pas ushtrimeve fizike.

Hulumtimet tregojnë se përbërjet anti-inflamatore dhe antioksiduese në qershi mund të lehtësojnë dhimbjet muskulore , dëmtimin dhe inflamacionin e shkaktuar nga ushtrimet fizike. Në mënyrë specifike, qershitë janë zbuluar se përshpejtojnë rikuperimin e muskujve, zvogëlojnë dhimbjen dhe parandalojnë humbjen e forcës tek atletët si çiklistët dhe vrapuesit e maratonës.

Për më tepër, disa prova sugjerojnë se qershitë mund të përmirësojnë performancën në ushtrime. Një studim me 27 vrapues rezistence zbuloi se ata që konsumuan 480 mg qershi çdo ditë për 10 ditë para një maratone arritën një kohë mesatare 13% më të shpejtë dhe përjetuan më pak dhimbje muskujsh sesa grupi tjetër..

Edhe pse shumica e studimeve kanë hetuar lidhjet midis qershive dhe atletëve profesionistë, ky frut mund t’u sjellë dobi edhe njerëzve të zakonshëm. Në një studim me 20 gra aktive, ato që konsumuan 60 ml lëng qershie dy herë në ditë për tetë ditë u shëruan më shpejt dhe patën më pak dëmtime dhe dhimbje muskujsh pas përfundimit të stërvitjeve të përsëritura.

Edhe pse premtuese, këto gjetje nuk janë të qarta sa i përket sasisë së frutave të freskëta që dikush duhet të konsumojë për të përfituar nga këto rezultate.

Ato janë të dobishme për shëndetin e zemrës.

Rritja e konsumit të frutave të pasura me lëndë ushqyese, si qershitë, mund të jetë një mënyrë e shijshme për të mbrojtur zemrën tuaj, pasi shumë studime tregojnë se dietat e pasura me fruta shoqërohen me një rrezik të reduktuar të sëmundjeve të zemrës.

Qershitë janë veçanërisht të dobishme në këtë drejtim, pasi ato janë të pasura me lëndë ushqyese dhe komponime të njohura për të përmirësuar shëndetin e zemrës, duke përfshirë kaliumin dhe polifenolet antioksiduese.

Vetëm 154 gramë qershi ofrojnë 10% të vlerës së rekomanduar ditore për kalium, një mineral thelbësor për ruajtjen e shëndetit të zemrës dhe rrahjeve normale të zemrës, ndërkohë që ndihmon gjithashtu në largimin e natriumit të tepërt nga trupi, duke rregulluar kështu tensionin e gjakut. Kjo është arsyeja pse marrja më e lartë e kaliumit është lidhur me një rrezik të reduktuar të sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

Për më tepër, qershitë janë të pasura me antioksidantë të fuqishëm, siç janë antocianinat, flavonolet dhe katekinat, të cilat e mbajnë zemrën të shëndetshme duke e mbrojtur nga dëmtimi i qelizave dhe duke zvogëluar inflamacionin.

Përmirëson cilësinë e gjumit

Përfitimet e qershive për përmirësimin e gjumit mund t’i atribuohen përmbajtjes së tyre të lartë të përbërësve bimorë. Përveç kësaj, qershitë përmbajnë melatoninë, një substancë që ndihmon në rregullimin e ciklit të gjumit.

Një studim me 20 persona tregoi se ata që konsumuan qershi për shtatë ditë përjetuan rritje të ndjeshme të niveleve të melatoninës, kohëzgjatjes së gjumit dhe cilësisë.

Related Posts