Botë

Dhitë “zjarrfikëse” në Spanjë – po ‘luftojnë’ me zjarret

Ndërsa zjarret përshkojnë Evropën Jugore çdo verë, dhe më gjerë, Katalonja (Spanja) dhe konkretisht qyteti i Mataros ka nisur një program pilot mbrojtjeje që, në fakt, daton që nga praktikat shekullore. Kope dhish të uritura po lirohen në rrugë për të konsumuar barin e thatë që përndryshe do të shërbente si lëndë djegëse për zjarret.

Rezultatet deri më tani janë mbresëlënëse: edhe pse Katalonja po përjeton një tjetër verë thatësire ekstreme, zjarret janë ulur në rajon, pjesërisht falë dhive.

Kope dhish të uritura lëshohen në rrugë për të përpirë barin e thatë, i cili përndryshe do të shërbente si lëndë djegëse për zjarrin. Por pse pikërisht dhitë? Sepse, siç lexojmë në një raport të ri të Reuters, ato nuk janë selektive në dietën e tyre: madje hanë edhe gjemba. Agjencia e lajmeve na prezanton me dy barinj të rinj, Francesc Teixido dhe Pedro Alba, të cilët po marrin pjesë në këtë strategji.

Teixido në fakt e nisi kopenë si një “hobi”, me shtatë dhi, pasi ishte lodhur nga puna e tij e mëparshme si instruktor sportesh ujore. Alba ishte një muzikant, i cili, kur goditi pandemia, nuk mundi më të siguronte jetesën. Ai kërkoi një punë që do t’i lejonte të kalonte kohë me të birin. Kështu që, kur takoi Teixidon, vendosi të blinte disa nga dhitë e tij.

Pavarësisht sfidave që shoqërojnë profesionet bujqësore sot, edhe në Spanjë, siç janë taksat e larta dhe rregulloret e rrepta shëndetësore, një nga gjërat që Alba shijon janë produktet e qumështit të freskëta dhe me cilësi të lartë që ai prodhon vetë. Përveç kësaj, ai nuk ka nevojë të sigurojë ushqim për kafshët e tij, pasi ato rriten në natyrë. Së fundmi, ato kryejnë një detyrë të rëndësishme sociale dhe mjedisore, përcjell Zeri.

Related Posts