Yndyra e barkut është jashtëzakonisht e vështirë për t’u humbur, por çelësi është ndryshimi i dietës suaj.
Ju mund të bëni sa më shumë ulje dhe ushtrime të tjera për barkun që dëshironi, por pa zgjedhur ushqimet e duhura do ta keni shumë të vështirë të digjni dhjamin visceral, i cili ndodhet thellë brenda, rreth organeve tuaja.
Kjo “dhjamë aktive” rreth barkut tuaj mund të çojë në një rritje të rrezikut të presionit të lartë të gjakut, kolesterolit të lartë dhe rezistencës ndaj insulinës – përsëri duke rritur rrezikun e goditjes në tru, sëmundjeve të zemrës dhe diabetit të tipit 2.
Ka disa dieta të ndryshme që pretendojnë se ju ndihmojnë të reduktoni yndyrën e barkut, por një e re që ka marrë shumë vëmendje këtë muaj është dieta Atlantike. Një studim i ri tregon se ata që hanë sipas “Rrugës së Atlantikut” kanë një rrezik dukshëm më të ulët të gjendjes shëndetësore kronike dhe gjithashtu mund të ndihmojë në uljen e yndyrës në bark.
Ju mund të keni dëgjuar tashmë për dietën mesdhetare, e cila zakonisht adoptohet nga ata që jetojnë në Spanjën jugore, në Italinë jugore dhe në Kretë, por dieta Atlantike shpesh ndiqet nga ata që jetojnë në Spanjën veriperëndimore dhe në Portugalinë veriperëndimore. Ajo përfshin ngrënien e tre deri në katër racione ushqimesh deti dhe/ose mish pa yndyrë në javë, si dhe shumë perime, fruta, drithëra, fasule dhe vaj ulliri të stinës – dhe ushqim minimal të përpunuar.
Ndërkohë, dieta mesdhetare, e cila ofron edhe një sërë përfitimesh shëndetësore, është me bazë bimore. Ajo që e bën dietën Atlantike të qëndrueshme është se nuk keni nevojë të hiqni dorë nga karbohidratet. Ata që ndjekin dietën mund të hanë edhe bukë, oriz, makarona dhe patate. Stili i jetesës nuk ka të bëjë me kufizimin, gjë që e bën më të lehtë t’i përmbahesh.
Ashtu si me dietën mesdhetare, dieta Atlantike përqendrohet në ushqimin e gatuar në shtëpi që shërbehet në një mjedis social midis miqve dhe familjes. Është më shumë një mënyrë jetese, ku njerëzit inkurajohen të kalojnë kohën e tyre mbi një vakt dhe të bëjnë shëtitje të përditshme dhe shëtitje me biçikletë.
Megjithatë, është përmbajtja e lartë e fibrave dhe proteinave që është e dobishme për humbjen e peshës dhe reduktimin e yndyrës së tepërt, veçanërisht rreth stomakut. Dieta është gjithashtu e pasur me ushqime deti, të cilat ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.
Studiuesit vëzhguan 200 familje që jetonin në zonat rurale veriperëndimore të Spanjës dhe zbuluan se ata që ndoqën dietën e Atlantikut për gjashtë muaj kishin një rrezik më të ulët të sindromës metabolike.
Studime të tjera kanë treguar se ngrënia e një diete kryesisht Atlantike mund të ulë insulinën, rezistencën ndaj insulinës, presionin sistolik të gjakut, kolesterolin total, indeksin e masës trupore dhe perimetrin e belit, shkruan Mirror.