Përfitimet shëndetësore të frutave janë të njohura. Hulumtimet kanë treguar se ngrënia e shtatë porcioneve me fruta dhe perime në ditë zvogëlon rrezikun e vdekjes së hershme nga çdo shkak deri në 42%, ndërsa një studim tjetër ka treguar se ngrënia e njëqind gramë fruta dhe perime në ditë zvogëlon rrezikun e vdekjes nga kanceri me 20%.
Megjithatë, çfarë duhet të kemi parasysh kur bëhet fjalë për të ngrënë fruta?
Shmangni pirjen e ujit menjëherë pas
Ndërsa shumica e frutave kanë një përmbajtje të lartë uji dhe konsiderohen të shkëlqyera për detoksifikim, pirja e ujit menjëherë pas mund të prishë procesin e tretjes, duke e ngadalësuar atë dhe ndoshta duke shkaktuar aciditet. Ekspertët shpjegojnë se kur trupi ynë merr shumë ujë, veshkat mund të mos punojnë aq mirë, gjë që mund të shkaktojë nauze dhe dhimbje koke. Është mirë të prisni të paktën një orë pasi të keni ngrënë fruta përpara se të pini ujë.
Shmangni ngrënien e frutave të prera që janë ruajtur për periudha të gjata kohore
Kur nuk kemi kohë, shpesh i përgatisim ushqimet paraprakisht, duke përfshirë frutat. Megjithatë, lënia e frutave të prera për një kohë të gjatë çon në oksidim, gjë që redukton ndjeshëm përmbajtjen e tyre ushqyese. Përveç kësaj, ata kanë tendencë të humbasin shijen e tyre. Është më mirë të lani dhe konsumoni të gjithë frutat.
Kufizoni lëngjet
Lëngu i frutave të freskëta është një zgjedhje e shëndetshme, por lëngu humbet shumë lëndë ushqyese në krahasim me frutat e plota. Kjo nuk do të thotë se nuk mund të shijojmë lëngun e frutave të freskët të preferuar, por duhet të ketë një ekuilibër mes konsumimit të frutave të plota dhe lëngjeve në mënyrë që të mos humbasim lëndët ushqyese.
Shmangni ngrënien e frutave gjatë natës
Ndërsa darka duhet të jetë e lehtë dhe ushqyese, zgjedhja e frutave mund të mos jetë ideja më e mirë. Sheqernat natyrale në fruta mund të çojnë në lirimin e hormoneve që rrisin nivelet e energjisë në trup, duke prishur gjumin tonë.
Shmangni ngrënien e frutave të ftohta dhe të papjekura
Sipas ekspertëve, trupi ynë ka nevojë për përpjekje shtesë për të tretur ushqimet e ftohta, përfshirë frutat. Kjo vlen edhe për frutat e papjekura, të cilat mund të çojnë në probleme të ndryshme gastrointestinale si dispepsi, aciditet, fryrje dhe kapsllëk. Për të përfituar të gjitha përfitimet e frutave, rekomandohet konsumimi i tij i pjekur në temperaturë dhome.